Skip to content

Život u četiri zida: Budimirka ima 120 godina radnog staža (VIDEO)

Kuvarica iz Hotela “Sopoćani”, Budimirka Buda Mladenović, svaki dan sprema hranu za oko 100 ljudi.

Treba izdržati takav tempo na nogama i rad od najmanje 16 sati dnevno. Buda takvim tempom radi već 66 godina. Ako se uzme u obzir činjenica da je sve vrijeme radila u dvije, većinom i tri , smjene Buda ima 120 godina radnog staža.

Hotel Sopoćani / Foto: screenshot YouTubbe

Nikad nisam postavljala pitanja, a trebala sam, oni su mene sve vrijeme vodili na plati čistaćice, umjesto glavne kuharice. Cijeli Hotel je bio na mojoj odgovornosti, bila sam zadužena milionima.

Ovdje su gostovali svi, od Tita do Kardelja, kaže Budimirka. Buda je nadaleko poznata po svojim kulinarskim vještinama, a naročito po teletini koju sprema na žaru , TEMBAL se zove taj specijalitet.

Buda je i heroj i žrtva jer je cijeli svoj život posvetila radu i hotelu u kome i radi i živi.

Za sve ono što je žrtvovala i dala Hotelu Sopoćani, Buda je dobila jednu malu sobicu, i to na korištenje. U njoj samo prespava jer najveći deo dana provodi u kuhinji. Često misli na godine koje su prohujale.

Budimirka

Ekipa emisije “Kvadratura kruga” na RTS nedavno je posjetila Budu. Ona danas ima 85 godina.

I dalje je na nogama u istom prostoru u kome već decenijama radi istim tempom od jutra do ponoći i još uvijek uspijeva da svakog dana pripremi hranu za oko stotinu ljudi.

Buda nikada nije koristila vikend, niti je odmarala bio koju smjenu, a samo četiri puta je otišla na odmor.

Kako je ispričala, odrasla je u siromašnoj porodici, čuvala ovce.

– Majka mi je rekla da se zaposlim ovdje kao kuvarica i tako dođem do svog dinara. Govorila mi je da je to jedini način da kupim haljinu u kojoj bih se mogla udati – govori Budimirka.

VIDEO:

Ona nije ni slutila da će vrijeme od 1954. do danas provesti u kuhinji gdje je postala majstor za domaću kuhinju iz novopazarskog kraja, tembal, roštilj, proju, pite, pogače, jagnjetinu ispod sača…