Skip to content

ŽENA JE DALA NAJBOLJI SAVJET KAKO UZGAJATI ORHIDEJE

Orhideja falenopsis – jedna je od najljepših sobnih biljaka. Po pravilu je kupujemo kada je u cvatu. Vremenom cvjetovi opadaju, a vlasnici orhideja počinju se pitati da li rade nešto pogrešno.

U ovom članku ispričaćemo vam zašto orhideja ne cvjeta i i kako se to može popraviti.

Prosječna dužina cvjetanja orhideje falenopsis – jeste 3 mjeseca. Obično cvate dva ili tri puta godišnje. Pauza između cvjetanja može biti odložena i za nekoliko mjeseci.

Da biste uživali u češćem cvjetanju ove biljke pomoći će sljedeći savjeti.

Ovako će vam cvjetati nekoliko puta godišnje, TAJNA JE U OVOME:

♦ Stvorite orhideji temperaturnu razliku: stavite saksiju preko noći na prohladno mjesto (do 15 stepeni)
♦ Smanjiti količinu azota u prihrani. Fosfor treba da ima prednost, jer u stvari, on stimuliše cvjetanje.

Vlažite vazduh oko biljke.

♦ Premjestite saksiju sa orhidejom  5 dana na tamno mjesto. Kroz tri nedjelje orhideja treba da pusti pupoljke. Ovaj način je pogodan samo za odrasle i zdrave biljke.

♦ Umjesto zalivanja preporučuje se da se u saksiju sa orhidejom stavi par kocki leda, tako će ona brže procvjetati.

♦ Ako primjetite da kod nerascvjetale orhideje aktivno rastu korenje ili listovi, znači da ima odgovarajući način razvoja. Dok se ovaj period ne završi, biljka neće procvjetati. Budite strpljivi.

Najbitnija stvar je – obezbijedite svojoj biljci odgovarajuću njegu. Ona voli puno svjetlosti i plaši se pretjerane vlage. Za vrijeme cvjetanja zaliva se po malo, dva puta nedjeljno, a za vrijeme mirovanja – dovoljno je i jednom nedjeljno.

Budući da tropske orhideje ne rastu na tlu, nego na stablima, kao tzv. epifiti, ne sadimo ih u zemlju, nego u specijalni supstrat od kore koji zadržava vlagu, ali omogućuje i dotok zraka. Jednom tjedno supstrat natopite (npr. u kadi) pa pustite da se ocijedi i vratite ga na mjesto.

Na dopustite da orhideja stoji u vodi jer će zasigurno istrunuti. Većini sobnih orhideja treba svijetlo mjesto, ali bez direktnog sunca. Korijenje orhideja Phalaenopsis također može sudjelovati u fotosintezi pa ih zato sadimo u prozirne posude