Skip to content

Željana već tri godine živi u Njemačkoj: “Sunce tuđeg neba ne grije kao naše”

Već nekoliko godina živim van Srbije i neretko se nameće mišljenje kako se meni eto nešto posrećilo ili kako je “tamo” banja. Volela bih da čujem kako vi doživljavate odlazak iz Srbije i šta mislite o ljudima koji žive van?“, na internetu se pojavilo ovo pitanje koje je izazvalo brojne komentare.

Željana Veličković 25-godišnja djevojka oglasila se i podijelila svoje iskustvo. Ona je već tri godine u Frankfurtu. Najprije je išla na po tri mjeseca, ali je zatim odlučila da sredi papire i ode zauvijek.

„Kada sam završila srednju školu, znala sam da neću pokušavati da studiram jer nisam videla sebe u Srbiji u nekoj daljoj budućnosti. Imam rođake u Nemačkoj, pa sam u početku odlazila kod njih u goste i tada sam samo potvrdila da je Nemačka mesto gde želim da živim“, započinje svoju priču ova djevojka.

„Dođu nekada dani kada mi bude jako teško i kada poželim da pošaljem sve dovraga, spakujem kofere i vratim se kući. To su momenti kada sam bοlesna, kada je Badnje veče, Božić… Ipak, kada me prođe taj trenutak slabosti, „sastavim se“ i nastavim dalje“, priča Željana.

Ipak, ona nikada ne bi napustila Njemačku, jer joj je tamo egzistencija obezbijeđena, bolji su uslovi rada, ali i zarada.

„Da se razumemo, ja veoma volim svoju zemlju. Tu sam rođena, odrasla, išla u školu, tu je sve ono što je istinski moje. Međutim, ovde sam se uklopila, odgovara mi sistem i to potvrdim svaki put kada dođem kući.”

“Volim da dođem, volim da vidim svoju veliku porodicu i prijatelje, ali na određeni period. Nadam se da će i moja porodica moći češće da dolazi kod mene u budućnosti i onda znam da će sve biti lepše i lakše“ – zaključuje Željana.

Foto: Pexels /Alexandr Podvalny /Ilustracijs

Izvor:žena.blic.rs