Skip to content

Zelenski: Ruske trupe da napuste Krim bez pritiska naše vojske, jer će biti manje žrtava. Uslijedio odgovor: Rusija nikada neće odustati od Krima

Državna duma odbacila je prijedlog Zelenskog za povlačenje ruskih trupa s Krima.

Rusija nikada neće odustati od Krimskog poluotoka ni diplomatski ni vojno, rekao je zastupnik Državne dume iz krimske regije, general bojnik Leonid Ivlev.

“Ovo nije izjava šefa države, već nekog animatora 95. četvrtine. Prvo, nema okupacije Krima, stanovnici Krima su dobrovoljno ušli u Rusiju glasovanjem na referendumu. Drugo, ni diplomatski ni vojno, Rusija se nikada neće odreći svog teritorija. Iako imamo dovoljno zemlje, glavna stvar je zaštita naših građana, naše kulture, naše sigurnosti”, rekao je Ivlev za RIA Novosti.

Ranije je Volodimir Zelenski, tokom online sudjelovanja na međunarodnom gospodarskom forumu Ambrosetti u Italiji, rekao da se pitanje “deokupacije” Krima može riješiti diplomatskim ili vojnim sredstvima i predložio da ruske trupe napuste poluotok “bez pritiska od ukrajinske vojske” kako bi se izbjegle žrtve.

“Mi smo za to da ruske trupe napuste poluotok bez pritiska naše vojske, jer će biti manje žrtava. Štitimo naše ljude. Sada brinem samo o svom narodu, a o Rusima neka se brine predsjednik Putin”, rekao je Zelenski.

Zelenski je također odgovarajući na pitanja rekao da bez deokupacije Krima i Donbasa, bez oslobađanja svih privremeno okupiranih ukrajinskih teritorija, neće biti stvarnog trajnog mira ni u Ukrajini ni na cijelom europskom prostoru.

Prema šefu ukrajinske države, pitanje deokupacije Krima može se riješiti diplomatskim ili vojnim sredstvima, ali potonje će imati veću cijenu.