Skip to content

Zelenski: Rusija želi Zaporožje ali imamo sve šanse boriti se u tom pravcu

Ukrajinski predsjednik je rekao da su mirovni pregovori s Rusijom na “razini nule” i da vjeruje da ruske trupe namjeravaju zauzeti Zaporožje, veliki grad na jugoistoku zemlje, što bi omogućilo njezinoj vojsci da napreduje bliže središnjim područjima, izvijestila je agencija AP, prenosi Guardian.

Grad, koji ima oko 720.000 stanovnika, glavni je grad regije koja dijeli isto ime, jedno od najvećih industrijskih središta u tom dijelu zemlje. Rusija već zauzima goleme dijelove regije, a prethodno je zauzela Herson i Mariupolj, druge velike gradove na jugu Ukrajine.

Zelenski je rekao da je napredak Rusije stvorio “prijeteću situaciju”, ali da snage njegove zemlje kopaju u borbi: Neprijatelj želi… zauzeti grad Zaporožje. Ima ih više, moćniji su, ali imamo sve šanse boriti se u tom pravcu.

Ranije na brifingu, Zelenski je priznao da su ruske snage također imale brojčanu prednost u bitci za istočni grad Severodonjeck, ali je inzistirao da se ukrajinska vojska “drži” u “teškoj” situaciji.

Severodonjeck i njegov bratski grad Lisičansk “danas su mrtvi gradovi“, rekao je, dodajući da će ukrajinsko zapovjedništvo “donositi odluke u skladu sa situacijom”.

Između 10.000 i 15.000 civila još uvijek se nalazi u Severodonjecku, koji je tjednima granatiran od strane ruskog topništva, rekao je Zelenski.