Skip to content
travnik

ZBOG SMANJENJA plate SVI RADNICI FIRME Olip d.o.o NAPUSTILI RADNA MJESTA

Radnici firme Olip d.o.o u Donjem Vakufu, koji su radili punom parom za vrijeme koronavirusa, jučer su odlučili napustiti svoja radna mjesta zbog smanjenja plata u iznosu od 100 KM.

Radničke plate koje su već ionako u prosjeku odavno bile mizerne u odnosu na potrošačku korpu, sada dolaze na jedan katastrofalan iznos za koji više ne vrijedi ni raditi. Smanjenje plata prijavili su nam i radnici iz istoimene firme u Travniku, prenosi Facebook stranica Travnik srce Bosne.

Već smo čuli i priče od pojedinih radnika kako i drugi privatnici, vlasnici pojedinih firmi, nakon uplačenih plata, traže da se dio novčanih sredstava njima lično, odnosno u firmu, vrati u kešu. Radnicima nije dozvoljeno javno pričati o tome jer im prijeti otkaz.

Da li je to rješenje ”šuti i neka te svi gaze, i kao čovjeka i kao radnika”, dok su firme poput ovih u Donjem Vakufu jedne od najuspješnijih po profitu u SBK, što dokazuje iz godine u godinu njihovo dobro poslovanje.

Pozivamo sve javne institucije da djeluju! Pozivamo da se zaštite radnici i radnička prava! Radnici su ti koji održavaju da ova država funkcioniše.

Radnici pune budžet a iz budžeta se plaćaju svi političari i njihove političke stranke. Još u januaru 2020 g. javno je objavljeno da je 900 hiljada maraka izdvojeno iz budžeta za političke stranke u SBK-a. Taj budžet su na raznorazne načine napunili radnici SBK-a.

Sada sve Vas gospodo političari, sve vaše stranke, po hitnom postupku, radnička klasa poziva da osmislite rješenja kako da se sačuvaju radna mjesta.

Radnici već odavno ne mogu opstati i živjeti od minimalca, a govori se o prosjeku plate u iznosu većem od 900 KM. Radnici znaju da je to laž jer te novce u tom iznosu nikada nisu vidjeli u radničkim platama.

Radnički život u ovoj zemlji na ovakav način, više nema smisla, poručuju na kraju.

(Maline selo kod Travnika)