Skip to content

Zatvoreno više od 1.000 objekata u Srbiji: Nisu prijavili radnike, kriju promet

I ove godine, propise su najviše kršili ugostiteljski objekti, pekare, trgovci na malo…

Prošle godine, izvršeno je više od 3.000 kontrole fiskalnih kasa. Zbog toga je čak 1095 privremeno zatvorenih objekata, i to 173 objekta zbog neprijavljenih radnika i više od 922 zbog neevidentiranja prometa, prenosi Telegraf.

Najveći broj zatvaranja bio je u ugostiteljskim objektima, 642, a u trgovini na malo, više do 200. Od toga je 5 radnji zatvoreno na godinu dana.

Ove godine, zbog specifične situacije i koronavirusa, napravljen je manji broj kontrola, ali ukupan broj privremeno zatvorenih objekata, za prvih devet mjeseci ove godine, je procentualno veći nego prošle. Odnosno, broj privremeno zatvoreno je 802 objekta, 106 zbog neprijavljenih radnika i 696 zbog neevidentiranja prometa.

Tako, za devet mjeseci na 90 dana zatvoreno je 42 objekta, a na godinu dana 4.

Da li je neko koristio koronu da ne plati porez?

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je ranije danas da je uprkos situaciji sa koronom bila veoma dobra naplata poreza i posebno PDV-a tokom cijele godine.

Marković je rekla da je Poreska uprava pratila sve mjere koje je vlada donijela i da je to uglavnom bilo u vezi sa objedinjenom naplatom i mogućnostima otplate od naredne godine, kao i druge mjere koje su bile vezane za prolongiranje uplate.

– Što se tiče PDV-a, mi smo jako dobro naplaćivali PDV za čitavu ovu godinu, nevjerovatno dobro. Čak i objedinjenu naplatu za koju su privrednici imali mogućnost da prolongiraju, mnogi su plaćali na vrijeme –

Marković kaže da je naplata poreza do u prvih osam mjeseci bila 100 odsto, ali da je u septembru, što je bilo očekivano, naplata malo pala, pa sada iznosi oko 99,6 odsto.

– Nemamo informacije da su mnogi hteli da iskoriste ovu situaciju, pa da nisu plaćali porez. Nismo previše išli u represivne mere zbog kompletne sitaucije. Više radimo na prevenciji i pozivamo građane i privredna društva da sami uplate porez da ne bi morali da primenjujemo represivne mjere – rekla je Marković.

To je jeste cilj novog programa transformacije Poreske uprave, dodala je ona.

Poreska uprava je, kaže ona, radila na jačanju kapiaciteta i trenutno postoji aktuelan konkurs – traže 137 izvšilaca.

(Telegraf Biznis)