Skip to content
kombinezoni

ZAŠTO JE SVAKA ŽENA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI nosila KOMBINEZON

  • U bivšoj Jugoslaviji žene su pratile modu, što možemo vidjeti i na fotografijama iz tog vremena, a imale su i prirodnu ljepotu koja se danas rijetko viđa.

Sjetite se samo svoje majke ili bake i njihove odjeće. Sigurno su u svom ormaru imale barem 4 različita kombinezona. Donji veš u obliku kombinezona je nešto što je svaka žena u Jugoslaviji imala i rado nosila.

svila
Foto: Markéta Machová / Pixabay

To je ono parče svilene tkanine sa čipkom koju bi žene oblačile ispod haljine ili suknje.

Evo nekoliko razloga zašto su nosile kombinezon: Moda – tih davnih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, kombinezon je bio svilen, čipkast i divan. Žene su željele da ga imaju u raznim bojama i izgledima. Tako lijepo napravljen, kombinezon bi prosto milovao njihovu kožu, a sve što je dolazilo preko njega, nije bilo toliko važno.

Estetika – kombinezon nije imao samo higijensku funkciju, već i estetsku. Kada žena obuče kombinezon, ne treba da se brine da li joj je haljina ili košulja providna. Dovoljno je da obuče kombinezon i riješila je prοblem.

Praktičnost – često su suknje i haljine pravljene od sintetičkih materijala pa je kombinezon sprečavao da se “zalijepe” za noge. Osim toga, haljine i suknje se tih godina nisu prale svaki čas, zbog nedostatka mašina za veš, pa je lakše bilo oprati kombinezon nego cijelu odjevnu kombinaciju.

kombinezoni
Foto: OpenClipart-Vectors / Pixabay