Skip to content

ZAŠTO JE MASAŽA STOPALA svake večeri tako dragocjena!

Refleksna masaža stopala je koristan i prijatan postupak koji se oslanja na činjenicu da svaki organ ili dio tijela ima svoju refleksnu zonu na stopalu.

Radite samo-masažu svako veče prije spavanja. Toplim rukama prvo pritiskajte stopala, a zatim masirajte, naizmjenično kružnim pokretima, trljajući laganim pritiskom, gladeći i tapkajući.

U tom procesu koristite zglobove prstiju i pesnice. Za ekstra opuštajući efekat koristite ulje za masažu sa kapljicom vašeg omiljenog esencijalnog ulja.


Pritisnite i puštajte naizmenično tačku na svakom od ovih mjestu na minut.

Glava – Masiranje vrhova prstiju pomaže u ublažavanju glavobolje i pozitivno djeluje na mozak stimulišući moždane funkcije.

Oči – Masaža zone stopala ispod 2. i 3. prsta pomoći će ublažavanju zamora očiju. Redovnim masažom na ovom mjestu, vremenom možete čak i poboljšati vid.

Tanko crijevo – Masaža središta luka stopala pomoći će u rešavanju problema prekomernog stvaranja gasova i zatνοra.

Pluća – Za čišćenje pluća preporučuje se masaža područja stopala ispod prstiju. Pušačima, sadašnjim i bivšim, ovo će biti posebno korisno.

Dio leđa – Obratite pažnju na ovo područje ako patite od išijasa! Masaža pete donijeće vam olakšanje koje vam je potrebno.

Vrat – Trećina službenika pati od bolova u vratnoj kičmi. Posvetite si pažnju nakon napornog dana kako biste ublažili napetost u vratu.

Srce – Sve nepravilnosti u srčanom ritmu i nelagodnost u predjelu srca razlog su da se odmah obratite Ιjeκaru. Pa, preventivno, trljajte odgovarajuće područje na stopalu.

Koljena – BοΙ i umor u koljenima ublažavaju se masiranjem spoljne strane svake pete.

Stomak – Za dobru probavu korisno je raditi na gornjem luku stopala.

Tiroidna žlijezda – Redovno masirajte ovo područje kako biste pomogli pravilno funkcionisanju štitne žlijezde.

Jetra – Podržite njeno zdravlje masiranjem odgovarajućeg dijela stopala, sigurno neće biti suvišno…

Oslobodite se pritiska u leđima, podržite rad tijela, ojačajte nervni sistem, posvećujući redovnoj masaži stopala 10 minuta.

Uživajte u svom zdravlju i sreći!

Izvor: Dnevni.rs