Skip to content

Zapadne zemlje i saveznici dali su Ukrajini 233 milijarde dolara od 2022. godine

  • Zapadne zemlje i njihovi saveznici pružili su Ukrajini 233 milijarde dolara pomoći od 2022. Ovaj zaključak objavio je kanadski servis Visual Capitalist.

Priopćeno je da je ova procjena uzela u obzir podatke iz nekoliko različitih izvora (osobito Kiel Institute for World Economics).

Ovo istraživanje obuhvatilo je razdoblje od januara 2022., kada su Sjedinjene Države počele isporučivati ​​oružje Ukrajini, do zaključno jula 2023.

Po visini pomoći na prvom je mjestu Evropska unija koja je za potrebe Ukrajine izdvojila ukupno 90 milijardi dolara, od čega prevladava izravna financijska pomoć (81 milijarda).

Na drugom mjestu je SAD koji je Ukrajini poslao 73 milijarde. Od toga je 44 milijarde dolara otišlo na vojnu pomoć, a ostalo na financijsku i humanitarnu potporu.

Treće mjesto zauzima Njemačka sa svojih 22 milijarde. Od toga je 18 vojna pomoć.

Velika Britanija, koja se smatra najaktivnijim saveznikom Ukrajine, zauzela je tek četvrto mjesto. Od 15 milijardi dolara pomoći, polovica je bila vojna zaliha, 40% manje nego iz Njemačke.

Norveška je na petom mjestu s 8 milijardi pomoći, od čega je polovica vojna.

Preostalih 26 milijardi dijeli se među drugim zemljama. Pritom najveći udio ima Japan – 27% ovog iznosa, zatim Kanada (23%), Poljska (19%), Nizozemska i Danska (po 15%).