Skip to content

ZANIMLJIVA MAŠINA IZ SRBIJE ZA PRIKUPLJANJE ŠLJIVA

Mašina za sakupljanje šljiva pravljena je ručno, i može se naći i kupiti u Srbiji, njen tvorac kaže da šljive mogu da se koriste i za rakiju i džem.

Čudna sprava, na prvi pogled reklo bi se, izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama prethodnih dana. Sastoji se od, naizgled, običnog bubnja koji se ručno kotrlja i sakuplja šljive.

Oni koji su isprobali kažu da je pomoć voćarima neupitna i da bi trebalo dati Nobela onome koju ju je izmislio. Štedi vrijeme, i snagu, ali živce, jer svima je poznato kako izgleda sakupljanje šljiva kad upekne žega.

Njen izumitelj Nebojša Jakovljević, kaže da mu se telefon usijao, i da je potražnja velika.

“Mašina postoji već 5 godina, sve je ručno pravljeno. Baš zbog toga, nije još uvijek komercijalna proizvodnja, već radim po narudžbini” priča on.

Nebojša ne spori da možda neko ima sličnu ideju u Srbiji, ali da je nekako ova njegova postala odjednom „otkrivena“.
Prema njegovim riječima, osim šljiva, mašina može na ovaj način da sakuplja i drugo voće, kao što su jabuke, masline…

Na kritike da možda ova tehnika oštećuje šljivu, navodi da nema mjesta tome, jer su šljive skupljene na ovaj način namenjene za rakiju i džem, a probušene će biti bliže vrenju.

Kaže da jedino takve ne mogu da se izvoze, pošto su zahtjevi za cijelim, očuvanim plodom. Ideja mu je, ističe, bila da olakša voćarima, što se, sudeći prema broju poziva i iz Srbije i regiona, pokazalo kao istina.

Naime, za mašine koje služe za sakupljanje plodova i slične oble predmete do 4 cm promjera, drugo ime je baganut. Ove mašine su počele da se reklamiraju po YouTube kanalima čak prije 10 godina.

SAKUPLJAČ ZA ŠLJIVE:

SAKUPLJAČ ZA JABUKE:

TEHNIKA IZRADE MAŠINE ZA SAKUPLJANJE PLODOVA: