Skip to content

Zaboravite 5G – Samsung u novom dokumentu iznio planove za razvoj buduće 6G mreže

Internetska tehnologija 5G privukla je veliku pozornost posljednjih godinu dana, ali mnogi ljudi ni ne znaju što to znači.

5G je zapravo peta generacija mobilnih telekomunikacijskih mreža i sasvim je normalni slijed razvoja na području mobilnih mreža. Naime, 5G mreža dolazi deset godina nakon što smo imali prilike upoznati 4G mrežu, što je normalni slijed u tom sektoru.

Glavni cilj uvođenja 5G mreža jest povećanja brzina prijenosa podataka čime će se otvoriti novi potencijal za tvrtke i pojedince, a isto tako nove će mreže moći održati veći broj uređaja.

Kao što bismo trebali očekivati, već postoje tvrtke koje rade na šestoj generaciji, iako ni 5. generacija još nije službeno postala mainstream.

14. srpnja 2020. Samsung je objavio dokument pod naslovom “The Next Hyper-Connected Experience for All”. U radu je iznesena vizija tvrtke za sljedeće generacije interneta.

U dokumentu se raspravlja o mnogim različitim aspektima tehnologije, uključujući tehničke i društvene megatrendove, nove usluge, zahtjeve, tehnologije kandidata i očekivani vremenski okvir standardizacije.

Očekuje se kako će 6G tehnologija biti komercijalizirana najranije 2028. godine, a u mainstream segment tržišta bi trebala ući oko 2030. godine.

Čelnik Samsungovog Istraživačkog centra za naprednu komunikaciju u sklopu Samsung Researcha, Sunghyun Choi, navodi kako unatoč činjenici da je komercijalna upotreba 5G mreža tek u početnoj fazi svakako nije prerano započeti s pripremana za istraživanje 6G mreža (što u Samsungu započinju već ove godine).

Sunghyun Choi kaže da razvoj nove generacije za internet obično traje desetak godina.

Dijagram dolje prikazuje usporedbu razlike u zahtjevima za performansama između 5G i 6G.

Primarna razlika je da su zahtjevi za performansama 6G maksimalna brzina podataka od 1000 Gbps (50 puta više od 5G mreža), i latencija manja od 100 mikrosekundi (jedna desetina one s 5G mreža).

Dokument sadrži i nove tehnologije koje bi mogle pomoći da se omogući 6G, uključujući upotrebu frekvencijskog pojasa terahertza (THz), nove antenske tehnologije za poboljšanje pokrivanja visokofrekventnih frekvencijskih signala, napredne dupleksne tehnologije, evoluciju topologije mreže, spektar dijeljenje radi povećanja učinkovitosti korištenja frekvencije i upotrebe AI u bežičnoj komunikaciji.

anonews.co