Skip to content

Za vikend biraju nasljednika Angele Merkel: U utrci su tri muškarca

Njemačka vladajuća Hrišćansko-demokratska unija (CDU) bira za vikend novog lidera, a za mjesto šefa ove najjače partije i mogućeg nasljednika Angele Merkel, koja vodi Njemačku 16 godina na kancelarskoj funkciji, natječu se Armin Lašet (59), Fridrih Merc (65) i Norbert Retgen (55).

To su tri muškarca, tri pravnika, tri katolika, tri političara koja potiču iz njemačke pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Na izborima za Bundestag u oktobru 1994. sva trojica su postali članovi njemačkog parlamenta – istovremeno, ali ne zajedno, piše DW.
Sva trojica su studirala u Bonu, ali svaki u različito vrijeme. Merc bio je u Evropskom parlamentu od 1989. do 1994. godine i od tamo je, kao parlamentarac, sa sobom donio svoja prva iskustva.

Armin Laschet /Foto: Wikipedia CC BY-SA 3.0 de

Lašet, Merc i Retgen počeli su kao poslanici iz zadnjih redova u plenumu. Ali, to se ubrzo promijenilo.

Stari članovi Bundestaga prisjećaju se kako su prvi govori njih trojice privukli veliku pažnju. Oni nisu samo čitali pripremljene govore, već su sigurni u sebe i ono što govore, dopuštali spontana pitanja.

Fredrich Merz/ Foto: Wikipedia CC BY-SA 3.0

Iza kulisa Bundestaga, mlađi Lašet i Retgen i nešto stariji Merc kretali su se u različitim pravcima. Niko od njih trojice nije imao šansi da napravi karijeru u Poslaničkom klubu, čiji je rad posljednjih nekoliko godina vladavine Helmuta Kola, bio obeležen stagnacijom. No, dvojica “Rajnlendera” brzo su sa istomišljenicima krenula modernim kursom.

Otpočela je runda razgovora “reformista” koji su željeli promjeniti zakon o državljanstvu, što je izazvalo ljutnju starih, prije svega konzervativnih članova Bundestaga. Tada je počeo politički flert tada mladih poslanika CDU sa političkim vrhom partije Zelenih. Među njima su bili Lašet i Retgen.

Norbert Retgen/ Foto: EPA

Prije svega je jedan čovjek, Peter Hince, koji je izabran u Bundestag 1990, umrežio Lašeta i Retgena u tzv. ”Grupu mladih” u okviru Poslaničkog kluba CDU/CSU. Grupa je bila odana i lojalna kancelaru, pa ipak pomalo revolucionarna tokom povremenih večera sa Helmutom Kolom na kojima su vođene duge diskusije. One su se nekada nastavljale tokom putovanja po inostranstvu – kada se išlo na prijeme kod Bila Klintona u Bijelu kuću ili u posjetu Kremlju.

Merc nikada nije spadao u sljedbenike Petera Hincea.

Ove subote, tokom izbora za novog šefa CDU, nekadašnje kolege Merc, Lašet i Retgen ulaze u borbu i za nasljednika kancelarke Angele Merkel.

DW