Skip to content

Za Kristijana Diora ovo je najgori tip žene

Postoje ljudi čije riječi i modne zapovijesti putuju kroz vrijeme. Iako je živio u prošlom vijeku, modni dizajner Kristijan Dior i dalje ima izuzetnu snagu na modnoj sceni, a brend “Dior” i dalje se smatra sinonimom za kvalitet i dobar ukus.

I dok je obožavao dame za koje je stvarao, Kristijan Dior nije krio prezir prema pojedinim ženama i njihovom ponašanju.

Evo nekoliko tipova žena koje je Kristijan Dior smatrao nedoraslim:

Žene sa prljavom kosom

Poput Koko Šanel i Kristijan Dior je smatrao da je najgore što žena može da učini, da izađe iz kuće sa prljavom kosom. Dior je vjerovao da se za ženu ne može reći da je njegovana, ako dozvoli sebi da se u javnosti pojavi sa prljavom kosom. Čista kosa je jedan od najjačih aduta dame.

Ženstvenost

Ako žena nije ženstvena onda se ne može smatrati damom. Ako ona negira svoju ženstvenost i ne naglašava je, onda ona i nije žena, smatrao je Dior. Prema Dioru, ženstvene nisu samo cipele sa potpeticama i haljine, već i ponašanje, maniri, komunikacija sa drugim ljudima.

Odgovarajuća odjeća

Smatrao je da pravilna njega tijela zahtijeva i odabir odjeće koja odgovara našem tijelu i karakteru. Njegovana žena je ona koja nosi odjeću koja odgovara njenoj figuri, te koja je umjereno naglašava, izjavio je jednom prilikom Dior.

Cipele

“Pravi dokaz elegancije jedne dame se nalazi na njenim nogama,” izjavio je Dior. On je smatrao da su ženske cipele neophodan atribut ženstvenosti.

Njegovane žene ne mogu izaći iz kuće sa cipelama koje nisu ženstvene. Kristijan Dior nije podnosio patike na ženskim nogama, prenosi stil.kurir.rs.