Skip to content
VRAPCI

VRAPCI STRADALI ZBOG NEVREMENA, OVAKVI PRIZORI BIĆE ČEŠĆI

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema navode da je prethodne noći protutnjalo nevrijeme kakvo već dugo nisu zabilježili, te da je za 12 časova registrovano preko 58.000 munja na teritoriji Crne Gore.

Fotografija koju je objavio CdM na kojoj se vide uginuli vrapci nakon sinoćnjeg nevremena u Podgorici uznemirila je stanovnike glavnog grada. Mnogi od njih kontaktirali su CdM i kazali da se ovakvi prizori u Podgorici ne pamte.

Na društvenim mrežama povela se polemika o tome da li je uzrok uginuća vrabaca nevrijeme ili nešto drugo. Iz Centra za zaštitu ptica u izjavi u za CdM jasno kažu da su vrapci definitivno stradali u nevremenu.

“Ovo je defitinitivno posljedica nevremena, kazao je u izjavi za CdM ornitolog Centra za zaštitu i proučavanje ptica CZIP Bojan Zeković.

“One se trenutno skupljaju na krošnjama u velikim jatima i na taj način se štite od predatora, ali očigledno i ne od ovakvih vremenskih nepogoda”, rekao je Zeković.

On je istakao kako se ne radi samo o jednoj lošoj noći, već o sve češćim klimatskim promjenama i sve većem zagrijavanju atmosfere.

“Oluje ce biti sve jače i destruktivnije a ovi prizori češći”, zaključio je Zeković.

Na Facebook stranici Podgoričkog vremeplova objavljen je i video na kome se vide uginuli vrapci.

Stravično – uginuli vrapci poslije sinoćnjeg nevremena.

Posted by Podgoricki vremeplov on Wednesday, 5 August 2020

Iz daljine, kako su kazali čitaoci CdM-a, izgleda kao da je trotoar prekriven lišćem.

Građani koji su prolazili ovim dijelom grada, zastajali su i u nevjerici fotografisali uginule vrapce.

CdM

Sidebar