Skip to content

Vozovi u Njemačkoj kasnili zbog labuda koji je oplakivao svog partnera na šinama

Veza između dva odrasla labuda je vječna, odani su partneri jedan drugom za cijeli život.

Labud koji je tugovao za svojim partnerom na šinama njemačke željeznice zadržao je 23 voza duže od sat vremena, dok ga vatrogasci nisu otklonili, objavili su službenici u Njemačkoj.

Photo: picture alliance/dpa/Bundespolizei/Bundespolizei

Ova nevjerovatna priča o labudovima koji su blokirali cijeli željeznički saobraćaj ubrzo se proširila po društvenim mrežama i postala viralni hit, prenosi france24.

Policija i vatrogasci bili su prisiljeni intervenisati i otkloniti labuda koji je uzrokovao potpunu blokadu vozova na putu od Kassela do Göttingena u Njemačkoj.

Prema pisanjima lokalnih medija, vatrogasci su posebnom opremom maknuli labuda s pruge i pustili ga u rijeku Fulda.

Jedan od labudova uginuo je ranije, najvjerovatnije nakon što je zapeo u kablove za struju, stoji u sopštenju o tom incidentu koji se dogodio 23. decembra.

Drugi se labud nakon toga smjestio pored svog  partnera i odbijao se pomaknuti usprkos pokušajima službenika, zbog čega se privremeno zaustavio promet.

Poznato da labudovi imaju jednog partnera cijeli život zbog čega je puno jasnija ova reakcija tugujućeg labuda.

Labudovi su često nadahnjivali ljudsku maštu. O tome svjedoči pojam Labuđi pjev, bajka “Ružno pače” te je po njihovom prekrasnom plesu nazvan balet Labuđe jezero.

U toj bajci, kao i inače u europskoj mitologiji labud simbolizira zrelost i dovršenost, a u umjetnosti se često koristi kao alegorija za čistoću.