Skip to content

Nije točno da je 96,3 % posto umrlih u Italiji s Koronavirusom umrlo “zbog drugih patologija”

Prema dodatnim izvješćima neovisnih organizacija za provjeru točnosti podataka koje pregledavaju izvješća o netočnim informacijama na Facebooku navodimo da izjava Vittoria Sgarbia koju smo objavili nije vjerodostojna nakon detaljnog pregleda statistike i točnosti informacija prikupljenih od strane Faktograf.hr.

Član Zastupničkog doma parlamenta Republike Italije Vittorio Sgarbi u svom je nastupu pred tim tijelom ustvrdio da je Covid-19 “malo jači od gripe”, ali i da se laže o broju preminulih od ove bolesti u Italiji. Prijevod dijela njegovog govora objavljen je na pojedinim Facebook stranicama i pregledan nekoliko milijuna puta. On u njemu kaže sljedeće:

“Ne govorite i ovdje o 25.000 mrtvih, nije istina! Podaci talijanskog zavoda za javno zdravstvo kažu da 96,3 % su umrli zbog drugih patologija!”

Točno je da Italija računa svaku smrt pacijenta koji ima Covid-19 kao smrt uzrokovanu ovom bolešću (BBC). No to rade i Njemačka, s trenutno oko 6.500 mrtvih, te Hong Kong s četiri čovjeka preminula od Covida-19, dok Italija zadnjeg dana travnja broji 27.682 mrtvih (Worldometers) zbog čega je među tisućama objavljenih radova na temu ove bolesti napisan i jedan nazvan “Spiralna krhkost kod starijih oboljelih od COVID-19 u Italiji“, navodi Faktorgraf.hr.

Točno je i da talijanski zavod za javno zdravstvo (ISS) u svom izvješću od 23. travnja navodi da 3,6 posto preminulih u talijanskim bolnicama – 74 osobe od promatrane 2.041 – nije imalo nikakvu drugu bolest.

Ostali preminuli istovremeno jesu imali druge dijagnoze, odnosno komorbiditete uz Covid-19. Među njima je najčešći povišeni tlak (69,1%), o čemu ćemo kasnije. Točno je i da u tom izvještaju piše i kako je Covid-19 najteže pogodio najstarije i osobe koje su imale tri ili više bolesti istovremeno pa one čine gotovo 61 posto umrlih.

No nije točno da podaci talijanskog zavoda za javno zdravstvo kažu da “96,3 % su umrli zbog drugih patologija”, a ne od bolesti Covid-19.

Patologija ima svoje zakonitosti vođenja uzroka smrti. To od talijanskog možda bolje ilustrira primjer Velike Britanije, koja za Italijom zaostaje u ovom trenutku s nepune dvije tisuće mrtvih. Za razliku od talijanskog ISS-a, njihov statistički zavod (ONS) navodi osnovni uzrok smrti.

U svom zadnjem izvješću jasno pišu da kod 91 posto smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19 bila prisutna barem još jedna patologija. Međutim, to ne znači da su svi ti ljudi umrli od te druge bolesti. Covid-19, objašnjavaju, bio je treći najčešći osnovni uzrok smrti u ožujku.

Više od 92 posto hospitaliziranih u bolnici je završilo upravo zbog simptoma konzistentnih s dijagnozom Covida-19. Podaci o komorbiditetima, dakle, više govore o ranjivosti i lošijim ishodima liječenja osoba čije je zdravlje “načeto” drugim patologijama. Upravo tako ih medicina tretira istražujući rizike, načine i prognoze liječenja oboljelih od Covida-19, od samih početaka pandemije.

Viškom smrtnosti u Italiji nije se bavio samo EuroMOMO, već i drugi istraživači. London Business School uspoređuje prosjek smrtnosti u pet prijašnjih godina i iz njih izvodi prosječnu smrtnost za tu zemlju u 2020. godini od prve prijavljene smrti od Covida-19 (isprekidana crna linija).

U isti graf ucrtavaju i službene brojke umrlih od te bolesti (zelena linija) te stvarnu, izmjerenu smrtnost u Italiji (puna crna linija). Brojke pokazuje da je Italija do zadnje trećine ožujka imala gotovo dva puta više smrti od onih pripisanih bolesti izazvanom novim koronavirusom.

Sporni video u nastavku:

Izvor videa: flash.hr

Provjera tačnosti i utvrđivanje činjenica preuzeto sa: faktograf.hr

Sidebar