Skip to content
svestenic

VIDEO: Pravoslavni sveštenik nazvao papu Franju heretikom, policija intervenisala

Grčki pravoslavni sveštenik povikao je “Papa, ti si heretik” dok je papa Franjo ulazio u pravoslavnu arhiepiskopiju u Atini u subotu i policija ga je odvela, podsjećajući na nepovjerenje između dvije podijeljene crkve.

Na snimku se vidi kako muškarac sa dugom sijedom bradom, koji je bio obučen u crni ogrtač i crnu svešteničku kapu, uzvikuje riječi na grčkom ispred zgrade prije nego što ga je policija odvela.

Svjedoci su rekli da je vikao dovoljno glasno da ga papa čuje. Činilo se da je muškarac pao dok su ga odvodili, a policija ga je podigla. Mnogi su nezadovoljni kako su se službenici ponašali prema svešteniku.

Papa Franjo je jučer stigao u Grčku u trodnevnu posjetu za koju se grkokatolici nadaju da će približiti istočnu i zapadnu crkvu.

Podsjećamo, kršćanstvo se podijelilo na Rimokatoličku i Istočnu pravoslavnu crkvu 1054. godine u onome što se naziva Velikom šizmom, a odnosi između dvije crkve su stoljećima bili klimavi.

Matej 7:15-29 – Odlomak

“Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze u ovčjem runu, a iznutra su grabežljivi vukovi. Na sudu će mi mnogi reći: ‘Gospodine, Gospodine! Nismo li u tvoje ime prorokovali? Nismo li se služili tvojim imenom da istjerujemo zle duhove i da činimo mnoga druga čudesa?’ Ali odgovorit ću im: ‘Nikad vas nisam poznavao. Odlazite od mene, zlοtvori!’”