Skip to content
sin tuzio roditelje

SIN koji ima 41. godinu TUŽI RODITELJE jer NEĆE da ga izdržavaju

U neobičnom slučaju u Velikoj Britaniji, 41-godišnji nezaposleni oksfordski diplomant doveo je roditelje pred sud u bizarnom pokušaju da ga finansijski pomažu čitav život.

Faiz Siddiqui (Foto: The Sun)

Usprkos tome što ima diplomu prava s prestižnog Univerziteta Oxford, 41-godišnji Faiz Sidikvi tvrdi da je potpuno zavisan od svojim roditeljima koji žive u Dubaiju.

U sudskim spisima koji su isplivali u medijima, Siddiqui se opisuje kao “ranjivo” odraslo dijete sa zdravstvenim problemima, i tvrdi da prestankom izdržavanja njegovi bogati roditelji krše njegova ljudska prava, prenosi Oddity Central.

Photo: David Mark/Pixabay

Diplomirani pravnik koji nije radio od 2011. godine besplatno živi u stanu od 1,14 miliona dolara u vlasništvu njegove majke Rakshande (69) i oca Javeda (71) u londonskom Hyde Parku.

Osim toga, roditelji mu plaćaju i račune i daju mu 550 dolara džeparca sedmično, ali zaprijetili su mu prestankom finansiranja zbog ozbiljne svađe koju su imali.

“Njegovi roditelji, koji već dugo pate, imaju svog pogled na to što je prikladno za njihovog teškog i zahtjevnog sina”, rekao je advokat roditelja Džastin Varšav QC za The Sun.

Ovo nije prvi put da se Faiz Sidikvi pojavio u medijima.

Prije nekoliko godina završio je u vijestima jer je tužio Oxford tvrdeći da mu institucija nije pružila adekvatno obrazovanje, što ga je navodno spriječilo da stekne prvorazrednu diplomu i uticalo na njegovu pravničku karijeru. Gubitak je procijenio na 1,4 miliona dolara, ali sudija je odbacio njegov zahtjev.

Sidikvi, koji je radio u nekoliko pravničkih kompanija do 2011. godine, pokrenuo je prošle godine postupak protiv svojih roditelja tražeći izdržavanje, ali ga je sudija porodičnog suda odbio.

Sada je proslijeđen apelacionom sudu i smatra se značajnim slučajem koji bi mogao uticati na prava svakog roditelja iz Velike Britanije. Sad se žalio na presudu i sve oči su uprte u taj slučaj, jer bi mogao postaviti presedan za ostale roditelje.