Skip to content

Ηezbοlah je potpuno uništio izraelsku vojarnu Branit sa 4 snažne rakete Burkan

  • Izraelske odbrambene snage jutros su izvele preventivno artiljerijsko granatiranje južnog Libana. Nedugo kasnije, iz Libana je ispaljeno više raketa i minobacača na sjeverne zajednice Arab al-Aramshe i Bar’am, kao i na bazu Biranit.

Snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju veliku štetu u bazi IDF-a Biranit na sjeveru Izraela nakon raketnog napada Hezbοlaha.

IDF je potvrdio da su rakete ispaljene na bazu, ali kažu da u napadu ‘nije bilo povrijeđenih’, javlja The Times of Israel.

Hezbοlah je u nedjelju pokrenuo raketne i projektilne napade i podstakao infiltracije dronova na zajednice na sjeveru Izraela u nedjelju, kao odgovor na napade izraelskih aviona na tri libanske zajednice i napad izraelskog drona u subotu koji je ispalio rakete na fabriku aluminija izvan južnog libanskog tržišnog grada Nabatiyeh, izazvavši požar i veliku štetu.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je novinarima u nedjelju da je libanonska grupa Hezbolah, koju podržava Iran, ispalila 1.000 municije na Izrael od 7. oktobra, upozoravajući da Teheran intenzivira svoje napade na jevrejsku državu.

“Od početka rata, Hezbolah je ispalio više od 1.000 municije na izraelske ciljeve, ali trpi daleko značajniju štetu. Mi osujećujemo [raketne i raketne] odrede i pogađamo vojna sredstva i ciljeve, Hezbolah plaća visoku cijenu svakog dana. Iran je korijen neprijateljstva i agresije protiv Države Izrael. Rat je višefrontan, iako je njegov intenzitet fokusiran na Gazu”, rekao je Gallant.

Na libanonskoj strani, skoro 100 je ubijeno. Broj žrtava izraelskih napada uključuje oko 70 članova Hezbolaha, ostali su civili, među kojima i novinar Reutersa.