Skip to content

UKRAJINA ZAPLIJENILA PET UKRAJINSKIH strateški važnih poduzeća

UKRAJINA je zaplijenila imovinu pet strateški važnih poduzeća: “Ukrnafta”, “Ukrtatnafta”, “Motor Sich”, “AvtoKrAZ”, “Zaporizhtransformator”, navedeno je na web stranici Nacionalne komisije za vrijednosne papire i tržište dionica, prenosi ukrajinski medij Suspilne.

Odgovarajuća odluka donesena je na temelju rezultata sastanka Stožera vrhovnog zapovjednika 5. studenog. Otuđenje se dogodilo 6. studenoga. Izjavio je to Oleksiy Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost. Napomenuo je da je oduzeta imovina stekla status vojne imovine, a upravljanje njome prešlo je na Ministarstvo obrane.

Kabinet ministara izvijestio je da će pet poduzeća čije se dionice oduzimaju u korist države raditi za potrebe ne samo Ministarstva obrane, već i energetskog sektora tijekom vanrednog stanja, rekao je premijer Denys Shmyhal 7. studenog .

Proizvodi koje proizvode ova poduzeća prijeko su potrebni našim Oružanim snagama i energetskom sektoru. Poduzeća koja su već radila dobit će više narudžbi i više garancija od države za proizvodnju proizvoda. Rad poduzeća koja nisu funkcionirala danas će se nastaviti. Radnici će se vratiti u proces proizvodnje”, rekao je premijer.

Prema ministru obrane Ukrajine Oleksiju Reznikovu, njegova će agencija upravljajući imovinom osigurati “hitne potrebe oružanih snaga”. To počinje od opskrbe Oružanih snaga gorivom i mazivom, obnove i popravka vojne opreme i naoružanja”, rekao je ministar.

Odvjetnica AvtoKrAZ-a PJSC Yarema Lazor rekla je za Suspilno da su zaposlenici tvrtke saznali za izvlaštenje imovine iz vijesti.

Saznali smo isto kao i svi ostali — iz medija. Nismo ništa znali i bili smo jako iznenađeni. Prvo o odluci NSCPFR-a, zatim smo se već upoznali s tekstom te odluke. Ne znamo kakvi će biti naši daljnji postupci. Ne razumijemo kako će se odluka NSOR-a provesti. Mi smo jedni od prvih koji su prošli takvu proceduru i nemamo primjera. Kako će država upravljati poduzećem u budućnost. Državna tijela nam još nisu dala obrazloženje“, kazala je odvjetnica.

Poznato je da su poduzeća u vlasništvu biznismena: Konstantina Ževaga, Igora Kolomojskog, Konstantina Grigorišina i Vjačeslava Boguslaveva.

Služba sigurnosti Ukrajine je 22. listopada uhitila Vyacheslava Boguslaeva, bivšeg saborskog zastupnika i predsjednika Motor Sicha, zbog sumnje da je surađivao i pomagao Rusiji. Služba sigurnosti Ukrajine zaplijenila je 4. studenoga svu imovinu predsjednika PJSC Motor Sich Vyacheslava Boguslaeva i voditelja odjela vanjske ekonomske aktivnosti tvrtke, koji su osumnjičeni da rade za Rusku Federaciju.