Skip to content

Ukrajina sada ne može da porazi Rusiju, ali pobjeda do 2025. je moguća, kaže britanski general

Ukrajina sada ne može poraziti Rusiju, ali pobjeda do 2025. moguća je uz povećanu podršku Zapada. Tako kaže penzionisani britanski general Richard Barrons, koji je prethodno zapovijedao snagama Ujedinjenog Kraljevstva. O tome piše u kolumni za Financial Times.

Ukrajina sada ne može da porazi Rusiju, ali pobjeda do 2025. je moguća – Richard Barrons – Financial Times

“Trenutna ukrajinska protuofanziva neće izbaciti Rusiju – iako to nitko nije očekivao. Također je malo vjerovatno da će prepoloviti područje okupacije prije početka zime, što bi mogao biti jedan od najoptimističnijih ciljeva”, piše Barrons.

Napredak APU-a na jugu naziva “skromnim” i piše da su probili samo prve ruske rovove, te da im je preostalo još 88 kilometara da se prođe kroz tri linije odbrane, da bi stigli do mora (ovdje je, vjerovatno, general naznačio stazu u ravnoj liniji do najbliže tačke na Azovskom moru ).

 “Cilj je presjeći kopneni most prema Krimu”, kaže general, ali po njegovom mišljenju, postoji niz problema koji neće dopustiti Ukrajincima da završe započeto ove godine.

“Pretpostavljeni atentat” na šefa Wagnera Jevgenija Prigožina i vrhovnog vodstva njegove grupe plaćenika nije imao nikakvog utjecaja na borbe, osim možda na učvršćivanje lojalnosti trupa Vladimiru Putinu”, tvrdi general.

“Ukrajina ima dovoljno protuvazdušne odbrane da pokrije samo oko trećinu teritorija zemlje. Pitanje nedostatka topničke municije samo je privremeno riješeno opskrbom američkih kazetnih granata. Ukrajina će trebati do sredine 2024. da obnovi dovoljno snažan zračni promet silu, a vrlo je veliki nedostatak ključne opreme potrebne za razminiranje. Popravljanje svega ovoga odgodit će rat barem do sljedeće godine”, rekao je Barrons.

Također, po njegovom mišljenju, Kijev sada treba sačuvati rezerve. “Bila bi katastrofa dopustiti da se ono što je ostalo od 10. korpusa, neaktivne rezerve Ukrajine, razbije u komadiće o rusku odbranu zbog prenagljenih rokova”, piše general.

Stoga, po njegovom mišljenju, “Kijev ne bi trebao inzistirati na značajnom uspjehu na bojnom polju dok se ne pojave sredstva za njegovo postizanje”.

On predlaže pet tačaka ukrajinske taktike za blisku budućnost.

1. Kijev ne smije vršiti pritisak za značajan uspjeh na bojnom polju prije nego što postoje sredstva da se to postigne. Rat nikada nije najbolje voditi kao blisku stvar: Ukrajina se mora ojačati, a Rusija oslabiti ili će doći do zastoja.

2. Za hladnog vremena pridržavati se načela “zagrizi i drži”, vezati ruske vojnike na prednjoj strani i djelovati u “kratkim skokovima” kako bi smanjili gubitke.

“Ako je moral Crvene armije već loš, učinite ga još gorim”, rekao je (imajte na umu da je Crvena armija pozvana tokom Drugog svjetskog rata, kada je Britanija bila saveznik SSSR-a).

3. Ukrajina bi trebala naglasiti protubaterijsko ratovanje i uništiti ruske vojne kapacitete “brže nego što se mogu zamijeniti, čineći ih nesposobnima izdržati jaču buduću ukrajinsku ofanzivu”.

Uključujući Kijev “mora upotrijebiti svoju domišljatost i hrabrost da zada odlučujući udarac izvan svojih granica.”

4. Rusku crnomorsku flotu “trebalo bi neutralizirati kao motor razornih napada Moskve krstarećim projektilima i kao ključnu prepreku izvozu žitarica”.

“Ukrajinski raketni napadi i brzo širenje sposobnosti pomorskih dronova mogli bi oštetiti ruske brodove brže nego što se mogu zamijeniti. Do proljeća 2024. Crnomorska flota ne bi trebala igrati značajnu ulogu u ovom ratu”, rekao je general.

5. Barrons sugerira da će Zapad početi pojačavati zalihe municije do sredine 2024., a “ovo bi trebala biti velika prekretnica u ofanzivnim sposobnostima Kijeva.”

Nada nije dovoljna

Po njegovom mišljenju, pobjeda Ukrajine “trajat će duže i koštat će više nego što su se nadali, ali nada nije dovoljna.”.

“Zapad se sada mora posvetiti jačoj kampanji koja slijedi ili osuditi Ukrajinu na borbu bez izgleda na pobjedu”, zaključio je general.