Skip to content

U MLIJEKO JE DODALA OVU BILJKU I BRZO SE RIJEŠILA KAŠLJA: UMIRUJE GRLO

Kašalj je grčevita kontrakcija mišića, kojim se organizam oslobađa od sluzi, nagomilane u bronhijama i koja može biti infektivna. Dakle, kašalj – je pomoćnik kojem je neophodno pružiti podršku. Rješenje ovog problema je u kadulji.

kadulja
Foto: Alicja/Pixabay

Zašto kadulja pomaže oslobađanju od kašlja? Visoka efikasnost biljke objašnjava se sadržajem vrijednih eteričnih uja u njenim listovima, koja posjeduju antibakterijska i antiiflamatorno dejstvo. Takođe, u njihovom sastavu je mnogo fosforne kiseline, vitamina C, B1, P, tanina.

Narodna medicina preporučuje da se kod suhog kašlja uzima odvar kadulje u mlijeku. Smatra se da takav napitak omekšava suh, naporan kašalj, rastvara sluz, stimulišući izbacivanje sluzi i olakšava iskašljavanje. Posjeduje antiseptičko antiiflamantorno dejstvo, doprinosi bržem oporavku.

Recept: Neophodno je u šerpicu nasuti 250 ml mleka, dodati 1 supenu kašiku kadulje, nakon čega, na tihoj vatri, dovesti do ključanja. Čim mlijeko proključa, odmah ga sklonite sa šporeta. U ovaj napitak dodajemo 1 kafenu kašičicu maslaca, poklapamo i ostavljamo da odstoji 15-ak minuta.

Nakon toga, kuhanje treba procijediti i dodati u njega 1 kafenu kašičicu meda i 1/3 kafene kašičice kurkume ( za djecu – 1/4 kašičice), i promješati. Ovaj odvar treba popiti cio, pola sata prije spavanja. Mirna noć bez napornog kašlja je zagarantovana.

Foto: congerdesign/ Pixabay

Možete ga pripremati nekoliko dana, dok ne osjetite olakšanje i lako iskašljavanje sluzi iz bronhija, prenosi “Espreso“.

Izvor: espreso.rs