Skip to content
par roda

U GNIJEZDU OPET VESELO: Roda Malena očekuje troje mladih ptića

Klepetan i Malena par je bijelih roda (Ciconia ciconia) koji je postao poznat u Hrvatskoj po svojim romantičnim pothvatima. Njih dvoje su tijekom 17 godina ljubavi dobili čak 66 malih roda.

rode

Klepetan je svako proljeće letio iz Južnoafričke Republike u Brodski Varoš kraj Slavonskoga Broda kako bi se pario s Malenom koja ne može letjeti zbog slomljenog krila. Stjepan Vokić, domar osnovne škole u Brodskom Varošu, pronašao je Malenu prilikom pecanja 1993. godine i od tada su nerazdvojni. Vokić se od tada brine za nju i njenu mladunčad s obzirom na to da ih Malena ne može hraniti, pomaže joj u izgradnji gnijezda i skloništa.

Još lani se mislilo da Klepetana više nema i da je možda nastradao na povratku s juga, ali ovog proljeća rodan se pojavio. Da li je to Klepetan ili neki drugi rodan teško je reći.

“Svako jutro dođe mi pred ulazna vrata stana i klepeće, traži hranu. Da je to neki drugi rodan to sigurno ne bi radio, sve mi se čini da je taj “novi” rodan zapravo moj Klepo. Malena na jajima sjedi od jutra do ranog popodneva, onda on sleti i odmijeni ju da se jaja ne ohlade. Klepetan nikada nije prstenovan i ne mogu dokazati tu svoju “sumnju”, ali, nekako, kao da se nakon trotjedne ljutnje i samovanja Klepo “odlučio” vratiti,” rekao je Vokić za 24sata.hr.

Najbitnije je da je u gnijezdu opet veselo, za tjedan i pol opet će biti malih ptića, plod ljubavi Malene i njezina rodana. Ako sve bude u redu i vremenske prilike ne “donesu” iznenadno zahlađenje, broj od 66 ptića iz 17 godina duge ljubavi i vjernosti Malene i Klepetana dobit će ovoga proljeća svoj nastavak, bit će povećan za još tri.

Klepetan i Malena predmet su videozapisa zbog kojega je Libanon usvojio zakone za zaštitu ptica selica. Par je opisan kao „najčudnija hrvatska ljubavna priča, navodi Wikipedia.