Skip to content

U FRAΝCUSKΟJ ZABRAΝJEΝA ABAJA za muslimanke u školama

Nakon samo mjesec dana na funkciji, francuski ministar obrazovanja zabranio je abaju za muslimanke u školi.

Abaja je dugi, lagani ogrtač, koji neke muslimanke nose preko svoje odjeće.

JEDAN OD PRIMJERA ABAJE PREKO HALJINE. Foto: Amazon

Nakon stupanja na dužnost krajem jula, ministar obrazovanja Gabrijel Atal izjavio je da je odlazak u školu u abaji ‘vjerski gest’ i da želi da preduzme mjere protiv toga. Ranije su sindikati nastavnika pozvali da zauzme jasan stav s obzirom da je sve više učenica dolazilo na čas u ovoj odjeći. Francuska muslimanska krovna organizacija je tvrdila da nije u pitanju vjerska odjeća, a ljevičarski političari su takođe protestovali i govorili o „policiji za odjeću“ – uzalud, piše DW.

Francuska – sekularna država

Francuska sebe vidi kao sekularnu zemlju u kojoj država i religija treba da budu strogo odvojene. Zakon o tome je donijet 1905. godine i prvobitno je imao za cilj da obuzda uticaj katolicizma.

Prema anketama, za većinu Francuza, takozvani laicizam ili sekularizam je i dalje osnovna vrijednost republike, samo manjina sebe opisuje kao religiozne.

Danas se razdvajanje uglavnom odnosi na islam, iako je njegov udio u ukupnom stanovništvu još uvijek prilično mali: procjenjuje se da je samo oko osam odsto stanovništva muslimansko.

Šta je dozvoljeno – a šta zabranjeno?

U Francuskoj je 1994. godine stupio na snagu zakon koji je zabranio nošenje upadljivih vjerskih simbola u školama, a 2004. je uslijedila potpuna zabrana nošenja marama u školama. Kipa, pokrivalo za glavu za jevrejske muškarce, i veliki hrišćanski krstovi takođe su zabranjeni u učionici.

Od 2010. godine zabranjeno je i van škole nošenje burke koja pokriva čitavo tijelo.

Poslanici su se od 2018. takođe obavezali da se uzdržavaju od upotrebe simbola koji bi mogli da ukazuju na vjersku pripadnost. Sa izuzetkom Alzasa, marame su zabranjene u javnim zgradama, nema javnih vjerskih časova, javnih jaslica ili drugog dana slavlja za Božić.

Privatnim kompanijama je takođe dozvoljeno da donesu zabranu nošenja marama. Od prošle godine žene više ne smiju da nose burkini, odnosno kupaći kostim za cijelo tijelo, na javnim bazenima.

Francuska je uvela vjerovatno najstrože propise unutar Evropske unije.