Skip to content

TUŽNA I SAMA: PREMINULA JE Honey “Najusamljeniji delfin na svijetu”

Tužna, usamljena i sama na svijetu, Delfin Honey (Med) je preminula 29. ožujka ove godine nakon što je napuštena u svom malenom bazenu u akvarijumu morskog parka Inubosaki, blizu Tokija u Japanu.

honry
Foto: The Dolphin Project

Brojne druge životinje, uključujući 46 pingvina i stotine riba i gmizavaca, također su ostavljene same u parku, ali stanje svih ostalih životinja nije poznato.

Honey je 2018. godine dobila nadimak “najusamljeniji delfin na svijetu,” kada su japanski aktivisti objavili njezinu uznemirujuću snimku. Snimka prikazuje Honey koja pluta u napuštenom bazenu, nekoliko mjeseci nakon što se park zatvorio, a ubrzo se proširila društvenim mrežama.

U parku je ostalo 46 pingvina, stotine riba, gmizavaca i Honey, a zaposlenici su im nosili hranu svakih nekoliko dana.

Iznenađujuće, ovo napuštanje nije povezano s koronavirusom, kao što bi mnogi očekivali. Nažalost, ova je životinja napuštena u parku s mnogim drugim životinjama. Rečeno je da je jedan zaposlenik imao zadatak hraniti životinje od kada se park zatvorio, ali uglavnom su životinje bile u potpunoj izolaciji, a nakon nekog vremena, zaposlenik se prestao vraćati u park kako bi nahranio životinje.

Unatoč tome, Honey je pretrpjela opekline od sunca i bila je izložena velikom stresu te samoći. Priča je tada završila na naslovnicama medija, ali ništa nije promijenilo njezinu tužnu sudbinu.

bazen
Foto: The Dolphin Project

Nakon gotovo dvije godine provedene u napuštenom parku i malenom bazenu, prošlog je mjeseca preminula.

Park je otkupljen 2018. godine, nova uprava pokušala je otvoriti ga, ali iz nekog razloga još uvijek nije bilo dovoljno posjetitelja koji bi mogli platiti račune, pa je novo doba parka bilo kratkotrajno.

Prema grupi za zaštitu životinja koja se zove, “Dolphin Project”, ovaj je problem rašireniji nego što ljudi mogu zamisliti. Grupa je izvijestila da su diljem svijeta delfini u sličnim situacijama, gdje su napušteni jer više ne zarađuju za svoje vlasnike.

honey delfin
Foto: The Dolphin Project

“Naša se bitka nastavlja. Ovakvih delfina ima u SAD-u, Indoneziji, Gvatemali, Kolumbiji, Brazilu, Južnoj Koreji i mnogim drugim dijelovima svijeta”, rekli su pokretači projekta.

Pokušali su spasiti Honey, ali nažalost, preminula je prije nego što su uspjeli dogovoriti ugovor s bivšim vlasnicima parkova, a vlasnici iako su znali za stanje delfina nisu učinili ništa da bi joj pomogli.

https://www.facebook.com/animalsavemovement/videos/689574165206898/?t=5&v=689574165206898

anonews.co