Skip to content

Tražiti od političara u BiH borbu protiv korupcije je tražiti od lisica da čuvaju kokoške

“Tražiti od političara u BiH da učine nešto kako bi se pobrinuli za javnu korupciju pomalo je poput traženja od lisica da čuvaju kokoške. A lisice više nego rado čuvaju kokoške, ” rekao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD – a i specijalni predstavnik za zapadni Balkan Metthew Palmer.

Ovu izjavu je dao u okviru skupa organizovanog pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u BiH. Ta ista ambasada je podijelila video na svom Twitter profilu u okviru kojeg Palmer otvoreno govori o korupciji u BiH.

“Vi ste ti koji ćete morati te ljude držati odgovornima i to snagom vašeg glasa. Mi ćemo učiniti sve što možemo,” istakao je Palmer u obraćanju prisutnima.

“BiH neće napredovati na svom evropskom putu ni na koji smislen način dok ne poduzme osnovne korake kako bi riješila problem javne korupcije. Javna služba trebali služiti javnosti, ne bi trebala biti sredstvo za sopstveno bogaćenje ili bogaćenje članova vlastite porodice.To bi trebalo biti nešto što radite u duhu javnog dobra,” ističe Palmer.

Posebno je istakao da je korupcija ogroman problem u BiH, te da je to prioritet za SAD, o kome govori u svakoj prilici kada nastupa javno.

“To je moj prioritet, prioritet je i za ambasadora Nelsona i američku ambasadu, prioritet je i za američku vladu, visoko je na listi stvari koje shvatamo ozbiljno.”

“A i VI bi trebali biti ljuti zbog toga, TO JE VAŠA ZEMLJA, TO JE VAŠA BUDUĆNOST i imate puno pravo zahtijevati bolje od svojih političkih vođa,” zaključio je Metthew Palmer.

Pogledajte video:

https://twitter.com/USEmbassySJJ/status/1319611787331932161?