Skip to content

SVI su se pomamili za facekinijem: NOVI TREND zaludio Kineze ?

Za razliku od zapadne kulture, žene u azijskim zemljama ne vole posebno preplanulo lice.

 

Taman ten se često doživljava kao veza s radom na otvorenom i poljoprivrednim radnicima koji provode dane RADEĆI na suncu.

S druge strane, svijetla koža povezana je s aristokracijom i na nju se gleda kao na znak ženske ljepote neokrznute dostojanstvom ručnog rada.

Očuvanje blijede kože, koja je opsesija diljem Azije, potiče se u mnogim azijskim kulturama. Police trgovina diljem Azije pune su različitih krema i kozmetike koje obećavaju prirodnu svijetlu nijansu.

Facekinis je započeo kao odjeću za uradi sam, koju su žene izrađivale kod kuće koristeći ostatke tkanine i šivaći stroj, ali sada ih u trgovinama kupaćih kostima možete naći po cijeni od 15 do 25 juana (2,40 do 4,00 dolara).

Osim što čuva od neželjenih UV zraka, ova maska sprječava i ubοde insekata, ali i opekline od meduza, koje su vrlo česte u  kineskim mjestima.

Uz bikinije, Kinezi po novom nose i facekinije, komade tkanine koji su dizajnirani kako bi spriječili da lice izgori prilikom kupanja na plaži.

Facekini zapravo izgleda poput fantοmke – ima otvore samo za oči, usta i nos.

 

Iako je ovaj trend dobio širu publiku tek ovih dana, masku je zapravo još 2004. izumila dizajnerica Zhang Shifan, nekada računovotkinja u kineskom gradu Qingdau, u kojem se neobično sredstvo borbe protiv sunca prvo i proširilo.

Facekiniji se rade od tkanine koja se obično koristi i za kupaće

Zhang Shifan je 2019. godine izbacila nove modele facekinija, koji ne da pokrivaju samo lice već i cijelo tijelo. Standardni modeli stoje od dva do četiri dolara, dok je cijena onima otmjenijima obično od 16 do 24 dolara.

Njezine se kreacije mogu pronaći na webu facekini.com, a tamo stoji da su znanstvenici potvrdili kako je upravo ovaj izum broj jedan u sprječavanju raka kože, koji je često posljedica prejakih UV zračenja.

– Moj je cilj bio zaštititi ljude od sunca i meduza. No Azijcima je koža žuta pa vrlo lako crnimo, a ne mislimo da je to lijepo. U našem su idealu ljepote ljudi svijetle puti – objasnila je dizajnerica i kulturološki aspekt cijele priče za portal Gold Thread.

Jutarnj.hr