Skip to content

SUVENIR koji se smatra moćnim sredstvom zaštite od uroka

Oči više govore od usana, one su glas srca i u njima se oslikava naša duša.

Kako se onda za neko oko može reći da je zlo?

Može, ali samo ukoliko se radi o popularnom talismanu izrađenom od plavog stakla, koji je posebno na cijeni u Turskoj i Grčkoj. Poznatiji i kao “tursko oko” ili “nazar

Foto: LoggaWiggler / Pixabay

Ovaj suvenir se smatra moćnim sredstvom zaštite od uroka, ali i zlih pogleda, odnosno očiju punih mržnje i zavisti.

Ruku na srce, ovakvo vjerovanje nije vezano samo za Tursku. Naprotiv, smatra se da legenda potiče još iz perioda starog Egipta i Mesopotamije, pa ne čudi što se ovaj simbol može naći u mnogim domovima širom Sirije, Irana, Libana, Iraka, Avganistana i Azerbejdžana.

Takođe, suveniri poznati po svojim koncentričnim krugovima ne moraju biti samo plavi, već se mogu naći primjerci u bijeloj, crnoj ili zlatnoj boji.

Foto: LoggaWiggler / Pixabay

Značenje, naravno, ostaje nepromijenjeno o kojoj god boji da se radi – zlo oko donosi sreću, postavlja se blizu kućnih vrata (kako bi “odmjerilo” svakog posjetioca), a majke širom Mediterana ga obavezno stavljaju pored bebinog kreveca kako bi svoje novorođenče zaštitile od zavidnih pogleda.

Čest je detalj i u kancelarijama, kolima, na farmama – jednom riječju, svugdje gdje postoji “opasnost” da se neko previše “zagleda” u vašu imovinu!

Foto: GLady / Pixabay

 

Ipak, najzanimljiviji primjerci Nazara se mogu naći upravo u Turskoj. Osim najučestalijih amajlija koje se izrađuju od ručno pravljenog stakla, mogu se naći i čitave kolekcije nakita ali i odjeća sa ovim simbolom.

Zanimljivo je dodati da je Nazar takođe zaštitni znak privatne turske avio-kompanije Fly Air. Bilo da letite ili stojite čvrsto na zemlji, malo zaštite nije na odmet!

A po Turcima, dobro je na vrijeme zaštiti se upravo od onih lijepih i upečatljivih očiju, posebno ukoliko su one pritom i plave boje.

Da, vjerovali ili ne, Turci su vrlo sumnjičavi prema plavookim ljudima! Koliko god plave oči djelovale nježno ili atraktivno, one su istovremeno nosioci negativnih emocija koje mogu lako poslati na vašu adresu.

I to naravno u vidu nesreće ili prokletstva, posebno ukoliko i sama osoba gaji neku vrstu ljubomore i pohlepe u svojoj duši. Slično mišljenje vlada i kada su komplimenti, pretjerane pohvale i lijepe riječi u pitanju – čak se i u njima po pravilu krije bar minimalna doza zavisti!

Dakle, grubo rečeno – vjeruje se da ovakve oči imaju moć da vam naude, pa stoga morate biti dodatno oprezni! A upravo taj dodatni oprez daruje Zlo oko koje ima moć da sve negativne vibracije i pomisli odbije od vas, odnosno da ih “uhvati” a zatim rasprši.

Tajna je u plavom “kamenu” koji se koristi za pravljenje ovih talismana sreće, a on je sastavljen od idealne kombinacije već pomenutog topljenog stakla, bakra, gvožđa, vode i soli. Ovaj zanimljiv spoj metala i minerala zaista deluje kao moćan štit protiv uroka!

https://www.facebook.com/TRTBosanski/videos/673813290128752

A kada se radi o zlu koje se može nanijeti “lošim” pogledom, Turci vjeruju da postoje tri vrste “zlog oka”:

Prvo je nesvjesno pa samim tim proizvodi i najmanje zla (često nenamjerno);

Drugo je takozvano svjesno gdje se zlo proizvodi sa posebnom namjerom i obično po dogovoru;

Dok je treće i ujedno najopasnije – takozvano nevidljivo oko ( kad u mislima nekome ne želite dobro).

Nazar se uspješno bori sa svim ovim pogledima, a ukoliko se ipak desi da u toj “borbi” pukne ili se ošteti na neki drugi način – najbolje je na vreme ga zameniti novim komadom kako bi i dalje mogao nesmetano da vas štiti!