Skip to content

Studije otkrivaju: MUŠKE BRADE NOSE VIŠE BAKTERIJA NEGO PSI

  • Bradati muškarci su pretrpjeli snažan udarac, zahvaljujući znanosti koja otkriva da su muške brade pune bakterija.

Ispostavilo se da na bradi ima više bakterija nego na psećim dlakama.

Zašto, pitate se, znanstvenici troše bilo koje vrijeme pokušavajući osramotiti bradate s tim podacima kada mogu liječiti rak, na primjer.

Tim iz Hirslanden klinike u Švicarskoj htio je upotrijebiti MRI stroj na ljudima koje su ranije koristili veterinari. Pa su odlučili vidjeti postoji li rizik za ljude koji bi mogli pokupiti bolesti psa od bliskog kontakta.

Da bi to učinili, istraživači su očistili bradu i uzeli uzorke od 18 muškaraca u dobi između 18 i 76 godina, kao i uzorke sa 30 pasa različitih  pasmina i uspoređivali rezultate.

Tim je otkrio da su svi bradati muškarci pokazali visok broj mikroba. Profesor Andreas Gutzeit je rekao:

Istraživači su otkrili značajno veće bakterijsko opterećenje u uzorcima uzetim iz muških brada u usporedbi s dlakom pasa. Na temelju tih nalaza, psi se mogu smatrati čistima u usporedbi s bradatim muškarcima.

Štoviše, podaci su pokazali da je gotovo polovica svih uzorkovanih brada muškaraca ugostila bakterije opasne za ljudsko zdravlje.

Međutim, veličina uzorka nije velika, tvrde neki zagovornici brade, optužujući znanstvenike da igraju na pogonofobiju – strah od brade.

Čini se da postoji stalna struja negativnih priča o bradama koje sugeriraju da se više radi o pogonofobiji nego o bilo čemu drugom.