Skip to content

STUDIJE DOKAZUJU DA KONOPLJA I KANABIS mogu pomoći u obnovi POPULACIJE PČELA

Prema istraživanjima koja su sprovedena u više studija tijekom prošle godine, uzgoj kanabisa i konoplje mogao bi pomoći u održavanju i povećanju populacije pčela koje su postale opasno niske posljednjih godina.

Ovo otkriće počelo je prošle godine, istraživanjem objavljenim u časopisu Biomass and Bioenergy, koje su proveli istraživači sa američkog Sveučilišta Colorado.

Biljke konoplje proizvode velike količine polena koji privlače pčele. Cvatnja konoplje u sjevernom Koloradu, gdje je provedena ova studija, održava se od kraja jula do kraja septembra. Ovo razdoblje poklapa se s nedostatkom usjeva pogodnih za oprašivanje u regiji, pa cvjetovi konoplje mogu biti vrijedan izvor polena za pčele u potrazi za hranom.

Sakupljeno je ukupno 23 različita roda pčela, uključujući evropsku pčelu, Apis mellifera koja je predstavljala 38% svih vrsta i bila je najdominantnija, a slijede je Melissodes bimaculata sa 25% i Peponapis pruinosa sa 16%. Ova tri roda predstavljala su gotovo 80% ukupne populacije.

Foto: Joedy Gooding

“Iako konoplja ne proizvodi nektar, ona je bogata polenom što konoplju čini ekološki vrijednim usjevima. Pored toga, pristup ključnim fitokemikalijama kroz polen i nektar iz različitih biljnih izvora važan je za bolji opstanak i toleranciju na patogene u pčelama. Daljnje studije koje bi analizirale hranjivu vrijednost polena konoplje pružile bi snažne dokaze u prilog ekološkim koristima,“ zaključila je studija.

Međutim, istraživači su također izrazili zabrinutost da će se pojaviti problem sa štetočinama na usjevima kada se industrija bude širila. Te bi dovelo do toga da poduzeća koriste razne pesticide, što bi ometalo njihovu sposobnost oprašivanja, pa čak bi i potencijalno štetili pčelama. Zato se od autora traži plan koji štiti oprašivače, poput pčela, i upravlja štetočinama koji mogu oštetiti usjeve.

Sljedeću studiju proveli su istraživači sa Sveučilišta Cornell u prosincu 2019. godine, a svoja su otkrića objavili u časopisu Environmental Entomology.

Studija je potvrdila da sadnja kanabisa i konoplje može biti vrlo dobra za pčelinju populaciju. Istraživači su također otkrili da, dok pčele vole i konoplju i kanabis, one prije biraju konoplju. Autori studije također primjećuju da veličina biljke također čini veliku razliku.

“Zbog vremenski jedinstvene cvjetajuće fenologije, konoplja ima potencijal pružiti kritični prehrambeni resurs raznolikoj zajednici pčela tijekom razdoblja cvjetne oskudice, a samim tim može pomoći u održavanju usluga oprašivanja za agroekosustave za druge usjeve u krajoliku, ” kaže studija.

Pčele su izuzetno važne za globalni ekosustav i njihovo smanjenje populacije postalo je sve veća briga znanstvenika širom svijeta. Industrija konoplje i kanabisa jedno je od najbrže rastućih poduzeća u globalnom gospodarstvu, tako da je to veoma dobra vijest za pčele!

anonews.com