Skip to content

Starica iz Kine je 20 godina koristila ručnu granatu kao čekić i za mrvljenje začina

  • Starija žena u Kini koja je 20 godina mislila da koristi jednostavan čekić za lomljenje oraha, zabijanje eksera i mrvljenje začina bila je šokirana kada je otkrila da je alat zapravo ručna granata.

Kako prenosi South China Morning Post, baka po imenu Qin, granatu je pronašla dok je radila na svojoj farmi, te je decenijama bila uvjerena da je u pitanju čekić i regularno je koristila kao alat.

Baka iz Kine je koristila ručnu granatu kao čekić

Zapanjujuća priča započela je prije dva desetljeća kada je žena prezimena Qin, koja danas ima 90 godina, iz Xiangyanga, pokrajine Hubei u središnjoj Kini, pronašla neobičan “metalni komad” dok je radila na svojoj farmi u okrugu Huangbao.

Zamijenivši ga za čekić zbog njegovog oblika, odnijela ga je kući i koristila za razne kućanske poslove.

“Koristila sam ga kod kuće za mrvljenje crvene paprike, razbijanje oraha i zakucavanje eksera”, objasnila je Qin u videu koji je postao popularan na internetu.

Otkriće da se zapravo radilo o smrtonosnoj napravi saznalo se 23. juna, kada su radnici koji su rušili njezinu staru kuću prepoznali da je ručna bomba. Odmah su alarmirali nadležne. Policijska postaja Huangbao brzo je reagirala, prijavili su incident lokalnim vlastima za javnu sigurnost, koje su poslale policajce i jedinicu za uništavanje bombi na mjesto događaja.

Drvena drška granate postala je glatka i sjajna od godina korištenja, dok je glava pokazivala značajne rupe od opetovanog udaranja.

Naime, naknadno je otkriven i dio fitilja granate. Granata je bila domaća tip 67, prepoznatljiva po zaštitnoj metalnoj kapici na drvenoj ručki. Njezin neuspjeh da eksplodira više od dva desetljeća potaknuo je nagađanja na internetu.

Neki su ljudi sugerirali da bi to mogla biti granata za vježbanje, identičnog oblika, ali nenapunjena barutom. Drugi su uzvratili rekavši da nije mogla biti lažna, budući da je policija zaplijenila, dodajući: “To što nije eksplodirao samo je izniman slučaj.”

  • Incident je izazvao čuđenje kao i veliko veselje na društvenim mrežama.

Jedan online promatrač rekao je: “Impresivno je da je baka Qin koristila ručnu granatu kao čekić više od 20 godina, a da nikada nije izvukla fitilj iz znatiželje. Da sam ja u pitanju, ne bih odolio svojoj želji da ga povučem i vidim što bi se dogodilo.”