Skip to content

SLAVNA RUSKINJA GARANTUJE PRESTANAK PUŠENJA: Šolja ovog čaja dnevno i nagon za pušenjem prestaje!

♦ Ruska ljekarka garantuje da ćete u roku od 3 mjeseca izgubiti želju za cigaretama. Poznati ruski gastroenterolog, dr Antonina Sipina savjetuje da za odvikavanje od pušenja koristite jednostavan , ali vrlo djelotvoran čaj, prenosi Prirodna – medicina – recepti.

Nabavite jedan prstohvat usitnjenog sušenog lišća bokvice ( muška bokvica ), stavite u teglu i prelijte s pola litre ključale vode. Poklopite posudu sa čajem i ostavite da odstoji dva sata. Tokom dana treba popiti sadržaj tegle. Tako treba svakodnevno pripremati i piti ovaj čaj, tokom 3 mjeseca, otkriva slavna ljekarka.

Možete također da žvaćete i svježe listove! Pokušajte i bit ćete prijatno iznenađeni kako ćete izgubiti svaku želju da pripalite cigaretu!

Zašto ovo djeluje?

Bokvica, poznata i kao konjska rebra, mala bokvica, koncila, žilovlak, bokvica (lat. Plantago), je rod biljaka iz porodice Plantaginaceae. Ovaj rod se sastoji od oko 200 vrsta. Najvećim dijelom to su zeljaste, jednogodišnje biljke, dok su neke od njih manji grmovi visoki do 60 cm.

Koristi se od drevnih vremena kao biljni preparat. U narodnoj medicini se više cijeni muška bokvica (Herba Plantaginis lanceolatae)

Muška bokvica

Bokvica muška ili trputac muški trajna je biljka s prizemnim, uskim, sulicastim, golim i žilavim listovima. Na listovima je naglašeno 3 do 5 provodnih žila. Cvjetna stapka je bez listova, uglasta i uspravna, a završava zeleno-smeđim cvjetnim klasom. Plod je dvosjemeni tobolac.

Za lijek se skupljaju korijen, listovi prije cvjetanja, te sjeme nakon sazrijevanja. List bokvice djeluje kao astringent (sredstvo za zatvaranje), antimikrobno, antiupalno i kao antihistaminsko sredstvo, kao i sredstvo za ublažavanje kašlja, iskašljavanje, diuretik i slično.

U narodnoj medicini bokvica se najčešće koristi za liječenje kašlja, i pomaže kod svih disajnih problema. Pospješuje izbacivanje sekreta i šlajma iz pluća i nosa.

Travari preporučuju bokvicu za hripavac, astmu, upalu pluća, a može se koristiti i za ublažavanje tegoba koje dolaze s tuberkulozom. Svježi sok ili ispasiran list ubrzava zarastanje rana otvorenih i modrica.

Dokazalo se da bokvica stvara odbojnost prema pušenju i smanjuje potrebu organizma za nikotinom. Koristi se u tom slučaju kao čaj, a i žvakanje svježeg lista pomaže kod odvikavanja od pušenja.

(Izvor:dnevne.rs)