Skip to content

SENZACIJA u Tokiju: Novak Đoković OSTAO BEZ najvažnijeg olimpijskog ZLATA!

Prvi tenisač svijeta poveo je u polufinalnom meču 1:0 protiv Zvereva, a onda je krenuo preokret

San o Golden Slamu pretvorio se u prah i pepeo za Novaka Đokovića. Prvi tenisač svijeta je poražen u polufinalu od Alexandera Zvereva sa 6:1, 3:6, 1:6.

VINCENZO PINTO Afp

 

Nijemac je napravio veliki preokret u trenutku kad je izgledalo da Srbin sigurno ide prema finalu. Đoković je, naime, vodio 6:1 i 3:2 s breakom, meč je bio potpuno pod njegovom kontrolom i onda se dogodio raspad sustava. Zverev je nanizao osam gemova, dobio drugi set sa 6:3 i u trećem poveo 4:0.

Na kraju je dobio deset od posljednjih jedanaest gemova za jednu od najvećih pobjeda u karijeri. Ovo mu je bila treća nad Đokovićem uz šest poraza.

Foto: VINCENZO PINTO Afp

Tako Golden Slam ostaje privilegija Steffi Graf, koja je 1988. godine osvojila sva četiri Grand Slam turnira, te olimpijsko zlato u Seulu.

Đoković je u Tokio došao s tri trofeja (Australian Open, Roland Garros i Wimbledon), imao je 22 pobjede u nizu do polufinala i sva četiri meča u Tokiju je riješio s lakoćom. I ovaj kontra Nijemca je izgledao tako, a što se poslije dogodilo, teško je objasniti.

Ostaje mu bοrba za broncu, koju je osvojio u Pekingu 2008. godine, protivnik će biti Pablo Carreno Busta.

Zverev će za olimpijsko zlato igrati protiv Karena Hačanova, koji je Španjolca dobio u dva relativno glatka seta. Rus je veći dio ove sezone izgledao loše, tek je u Wimbledonu napravio rezultat vrijedan pažnje (četvrtfinale) i sada je na to nadogradio Olimpijske igre.

Hačanov može postati treći olimpijski pobjednik u tenisu za Rusiju, može naslijediti Jevgenija Kafeljnikova (2000) i Jelenu Dementijevu (2008), a već je postao osmi ruski tenisač ili tenisačica s medaljom.

Ako već nije uspio u lovu na Golden Slam, Đoković se mora koncentrirati na Grand Slam. Sva četiri najveća trofeja u kalendarskoj godini uspjeli su osvojiti samo Donald Budge (1938) i Rod Laver (1962, 1969), prenose Sportske Novosti.