Skip to content

Sama sebi odrezala ruku da bi uzela milion eura od osiguranja. Prije događaja, dečko guglao o protezama?

U završnoj riječi na ljubljanskom sudu, tužilaštvo je za Juliju Adlešič (22) zatražilo 4,5 godina zatvora, za njezinog partnera Sebastiena Abramova pet godina zatvora, za njegovu mamu Tinko Huskić Colarič četiri, a za njegova oca Gorazda Colariča godinu dana iza rešetaka.

♦ Sudi im se zbog pokušaja prevare i dobivanja novca od osiguranja.

Prije nego što je sebi odrezala ruku, dečko guglao o protezama?!

Tužilaštvo sumnjiči da si je Julija 2019. godine namjerno odrezala šaku da bi nekoliko dana nakon toga zatražila isplatu odštete od osiguranja s kojima je prethodno sklopila ugovor. Julija tvrdi da se radi o nezgodi te da je bez šake ostala dok je rezala grane za ogrjev cirkularnom pilom.

Tužilaštvo je u završnoj riječi naglasilo kako je njezin partner Sebastien prije nesreće na internetu tražio podatke o biomehaničkoj ruci što jasno pokazuje, kako tvrdi tužilaštvo da je sve bilo isplanirano.

♦ Sklopili ugovore s pet osiguravajućih firmi

Priča ide ovako, tvrdi tužilaštvo, osumnjičeni su krajem 2018. detaljno planirali ovu prevaru i međusobno podijelili uloge kako je izvesti.

Već tad su sklopili s pet osiguravajućih furmi polise osiguranja za slučaj nesreće s visokim predviđenim odštetama i rentom. Ubrzo su uplatili i prve rate polisa, pri čemu bi Julija dobila 1,1 milion evra odštete u slučaju invalidnosti, a već početkom prošle godine ostala je bez šake.

Prema izvještaju policije, kako pišu slovenački mediji, sve se dogodilo u dvorištu budućeg punca i njegove vanbračne partnerice (Sebastienovi roditelji su rastavljeni), nakon čega joj je Sebastienov otac (64) pružio prvu pomoć te pozvao hitnu, no odrezani dio ruke nije im predao. Ostavio ga je tamo.

Sašili joj ruku, ali ona ju je namjerno stavljala u frižider?

Policija je odrezani ud pronašla i kasnije odnijela u bolnicu, gdje su joj ga ljekari uspjeli prišiti, spasivši je od trajnog invaliditeta.

No, ona se vratila nakon nekoliko dana tvrdeći da s rukom nešto nije u redu. Ljekari su utvrdili da je ruku stiskala u frižideru kako bi se operacija prikazala neuspješnom.

Niko nikad ne bi poželio postati invalid. Da mogu, vratila bih vrijeme i ne bih se ni približila pili. Neko misli da sam osigurana na velik iznos, ali u inostranstvu su tako visoka osiguranja najnormalnija. U dobi od 20 godina sam ostala bez ruke, moja je mladost uništena i potpuno je nerazumno da iko uopšte pomisli da to nije bila nesreća, a još manje da je cijela porodica bila umiješana. Negiram sve optužbe da se radi o krivičnom djelu i prevari. Radi se o nesreći, o spletu nesretnih okolnosti – poručila je još Julija braneći se pred sudom i naglašavajući kako tvrdnje tužilaštva da je sve planirano godinu dana unaprijed ne stoje te da za to nema dokaza.

Vještak: Ne izgleda kao nesreća

Ruku je na svakom ročištu skrivala u džepu ili pod maramom.

– Pod na kojem je stajao sto, a na kojem je stajala pila, bio je neravan, a sto nestabilan. Pila nije bila pričvršćena, a na mene je skočio pas i tako sam pala pod pilu – rekla je, no medicinski vještak Matjaž Veselko tu verziju priče je demantovao ističući kako povreda ne bi bila takva da ju je pas zaskočio te da se ne radi o nesreći.

Povreda šake zbila se stavljanjem ruke vodoravno ispod pile pod uglom od 90 stepeni, vidi se da se radi o glatkoj posjekotini – pojasnio je.

atvbl.com