Skip to content

Prodala je bubreg, skinula hidžab, ošišala se i glumila muško kako bi radila teške fizičke poslove da prehrani porodicu

SKORO pet godina se maskirala u muškarca, prihvatala teške poslove u kojima su dominirali muškarci i prodala je svoj bubreg… Sve kako bi sama zbrinula svoju osiromašenu i dugovima opterećenu porodicu.

Baheya Ali Suleimani (lijevo)

Egipćanka Baheya Ali Suleimani žrtvovala je sve da bi izdržavala svog bolesnog muža i njihovu djecu. Skinula je hidžab, ošišala se i sakrila svoju ženstvenost kako bi radila na građevini teške poslove predstavljajući se kao muškarac po imenu Bakar. Poslije određenog vremena prodala je i bubreg, piše Radioaktivni komarac.

  • Baheya je podijelila svoju priču u egipatskom talk showu, 90 Minutes, još 2017. godine.

Njezin muž je bio radnik u jednoj od osnovnih škola istočno od Nila. Nakon što je doživio nesreću ostao je paraliziran i nesposoban za kretanje, a sve nedaće su pale na leđa gospođe Bahey Ali Suleiman.

“Prvo sam počela raditi u građevinarstvu noseći abaju [dugu široku haljinu] i veo”, kazala je Suleimani. Međutim, muški radnici su je maltretirali.

Baheya se odlučila predstaviti kao muškarac umjesto kao žena kako bi slobodno radila na građevini i time uzdržavala troje djece , tada u dobi od do 9 godina, i svog supruga koji je invalid.

Brijala je glavu i skoro pet godina se oblačila kao muškarac kako bi mogla raditi na građevini i na tok toku – triciklu s kabinom za vožnju putnika. Na poslu su je zvali ‘Bakar’ i nitko je nije oslovljavao osobnim imenom Baheya.

Dok se dug počeo gomilati u obitelji, Baheya je odlučila prodati jedan od njezinih bubrega za 1.401 američkih dolara kako bi izbjegla zatvor zbog duga.

“Otkako sam prodala svoj bubreg, jako sam umorna i jedva stojim na nogama”, kazala je tada.

Gubernija Beni Suef osigurala je sredstva za pristojan život za porodicu Suleimani kako bi im pomogli u njihovim teškim okolnostima. U koordinaciji sa Solidarnošću i nevladinim organizacijama pružili su hitnu financijsku pomoć i pomoć u naturi, kako bi se poboljšali životni standard porodice.

  • Poslije toga porodica je stala na noge.