Skip to content

Ruski lovac oštetio američki dron iznad Sirije (VIDEO)

Ruski borbeni avion je teško oštetio američki dron iznad Sirije, objavile su američke zračne snage.

Avion se “polako” približio američkoj bespilotnoj letjelici MQ-9 Reaper i ispustio raketne toplinske baklje na nju, piše The Wall Street Journal.

Zbog toga je propeler drona ozbiljno oštećen, ali su ga operateri uspjeli vratiti u bazu u regiji.

Moskva je objavila “kontra” priču , rekavši da se zapravo bezobzirna američka letjelica umalo sudarila s ruskim mlažnjacima, koji imaju pravo biti na sirijskom nebu na poziv Assadove vlade.

Pentagon redovito optužuje rusko zrakoplovstvo za kršenje sigurnosti letova na nebu iznad Sirije.

Početkom ovog mjeseca Pentagon je objavio da su se tijekom tri uzastopna dana dogodila tri incidenta ruskog presretanja američkih dronova.

Zračne snage su prošli tjedan izvijestile da se ruski borbeni avion “opasno” približio i stvorio zonu turbulencije ispred zračnog zapovjednog mjesta MC-12.

Ranije je, u martu, američki izviđački dron MQ-9 Reaper pao u Crno more. SAD je rekao da se američka bespilotna letjelica srušila zbog “nepromišljenih i nekompetentnih” postupaka posade ruskog mlažnjaka Su-27 u međunarodnim vodama.

Također u proljeće, SAD je optužio ruske zračne snage za opasne letove u blizini američkih zrakoplova u Siriji. Prijavljeno je da su se ruski avioni počeli redovito približavati na opasnu udaljenost od američkih, kao i nadlijetati položaj američkih trupa.