Skip to content

Ruski istražitelji potvrdili Prigožinovu smrt pozivajući se na genetske testove

Ruska istražna komisija objavila je da su rezultati genetskih testova potvrdili identitet 10 osoba koje su poginule u padu aviona u srijedu, a da je među njima i osnivač Wagner grupe Jevgenij Prigožin, prenosi Associated Press.

Portparolka Komiteta Svjetlana Petrenko rekla je da je nakon forenzičkog ispitivanja svih 10 tijela pronađenih na mjestu nesreće identifikovano i da su njihovi identiteti “u skladu sa manifestom”.

Njena izjava nije dala detalje o tome šta je moglo izazvati nesreću.

“Molekularno-genetski testovi su završeni u okviru istrage o padu aviona u Tverskoj regiji”, rekla je ona.

“Prema njihovim rezultatima utvrđen je identitet svih 10 žrtava, odgovaraju listi koja je navedena na listi letova.”

Među ostalih devet osoba navedenih na privatnom avionu Embraer bio je i Dmitrij Utkin, misteriozna osoba koja je rukovodila Wagnerovim operacijama i navodno je služila u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi.

Ruske vlasti civilnog vazduhoplovstva saopštile su ranije ove nedjelje da se Prigožin, zajedno sa nekim od njegovih starijih poručnika, nalazi na listi onih u avionu koji se srušio.

Prigožin (62) ubijen je dva mjeseca nakon što je pokrenuo jednodnevnu pobunu protiv ruske vojske koju je predsjednik Vladimir Putin nazvao “izdajom”. Kremlj je sklopio dogovor s Prigožinom da okonča oružanu pobunu koja mu je omogućila da slobodno hoda bez ikakvih optužbi protiv njega.

Kratka pobuna predstavljala je najveći izazov Putinovom autoritetu tokom njegove 23-godišnje vladavine.