Skip to content

RECEPT IZ 80-IH ZA NAJBOLJE TIJESTO IKADA: Traje do 7 dana, od njega se pravi apsolutno SVE!

Ovo tijesto se čuva u plastičnoj vrećici, a može da naraste toliko da izađe iz nje, pa ako se to dogodi prepolovite tijesto i prebacite jedan dio u drugu vrećicu.

Takozvano “Ludo tijesto” nije potrebno da čekate da naraste – dovoljno je otvoriti vrata frižidera i prema inspiraciji uzeti tijesto za picu, mekike, kiflice ili krofne…

Neke kuvarice savjetuju da nakon što izvadite tijesto iz frižidera ostane deset minuta na sobnoj temperaturi. Ruke prethodno nauljite jer je tijesto lepljivo. Tokom razvijanja tijesta radnu površinu pospite brašnom.

Ako planirate od tijesta da pravite slatka peciva, so slobodno zamijenite šećerom.

Sastojci: 500 g glatkog brašna, 500 g oštrog brašna, 4 dl mlijeka, 1 kvasac, 1 jogurt, 2 jajeta, 1 dl ulja, 1 prašak za pecivo, 2-3 kašičice soli.

Priprema:

U mlako mlijeko dodajte razmrvljeni kvasac, pa ostavite da se aktivira. Na radnu ploču stavite malo brašna pomiješanog sa praškom za pecivo, pa u sredinu dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Prema potrebi dodajte još brašna ili mlijeka tako da tijesto ostane mekano.

Unutrašnjost čiste plastične kese dobro nauljite, pa stavite tijesto u nju, istisnite višak vazduha, zavežite i stavite u frižider. Čuvajte ga do sedam dana i vadite po potrebi.