Skip to content

Rasprodate karte: Balon sa putnicima kreće u svemir 2024. godine

Firma s Floride sada nudi drugačija iskustva u svemirskim letovima od putovanja raκetama iz Blue Origina, Virgin Galactica i Space-X-a.

Space Perspective je objavio da je prošlog petka uspješno lansirao svoj svemirski balon Neptune One, što je pokazalo da je moguća i druga vrsta svemirskih putovanja.

Za razliku od avionske kapsule ostalih komercijalnih svemirskih firmi, Neptun One više će biti poput dnevnog boravka s WiFi-jem, WC-om i barom koji pluta brzinom od 12 mph u stratosferu.

FOTO credit: Space Perspective

Kapsula može smjestiti osam putnika i pilota.

”Sve je polako, nježno i ugodno. Ne eksplοdirate u svemir na vrhu raκete s vibracijama koje to uključuje”, kaže Jane Poynter koja je firmu osnovala sa suprugom Taberom McCallumom.

Šest sati i 37 minuta putovanja u suprotnosti je s 11-minutnim letovima ostalih raκeta. Jednako kao i cijena: Space Perspective otvorio je prodaju karata za prve komercijalne letove 2024. godine za 150 hiljada dolara.

Space Perspective planira da pokrene tri leta godišnje, prvo iz svemirske luke Space Coast u Titusvilleu na Floridi, a zatim i na drugim mjestima širom SAD-a, a na kraju i međunarodno.

FOTO credit: Space Perspective

Poynter kaže da će let Neptuna biti sličan ostalim putovanjima.

”Iskustvo se ne razlikuje od ostalih komercijalnih letova u svemirskom turizmu. Možete vidjeti punu tamu svemira i 450 milja u svim smjerovima na Zemlji, uključujući cijelu Floridu i Bahame. Stvarno vrijeme na 100.000 stopa iznosi gotovo dva sata, što omogućuje dovoljno vremena za uživanje u pogledu”, pojašnjava Poynter.

Svemirski balon i kapsula imaće pilota, ali njima se može upravljati daljinski.

Sletjeće u vodu, gdje će ih čekati brod za putnike.

FOTO credit: Space Perspective

Kapsula će se koristiti za više letova, dok se balon može koristiti samo jednom.

Nekoliko studija predviđa da bi svemirski turizam mogao postati industrija od 250 do 500 milijardi dolara.

(Imperij.com)