Skip to content

Putin ima “korisnog idiota” u srcu Evrope, tvrdi britanski The Economist

Britanski časopis The Economist je objavio rang-listu “korisnih idiota”, odnosno država koje uporno ostaju zavisne o Rusiji. Prvo mjesto pripada Mađarskoj, zatim je slijedi Austrija za koju se tvrdi da je svaki njezin stanovnik  dao 590 eura za rusku mašineriju, nakon Austrije slijedi Grčka, prenosi Klix.

“Spektar europskih korisnih idiota – hladnoratovski izraz za nesvjesne saveznike komunizma – je širok. U politici se stranke krajnje desnice i krajnje ljevice ne slažu u mnogim stvarima, ali što se tiče Ukrajine, ove ekstremne stranke često se slažu oko zahtjeva za hitnim “mirom”, koji bi zapravo zemljom nagradio rusku agresiju”, piše časopis The Economist.

The Economist

Publikacija naziva mađarsku vladu Viktora Orbána, koji je vladao zemljom od 2010., najočiglednijim saveznikom Kremlja u Evropi. Ova država kritizira podršku Ukrajine, nastavlja uvoz ruskog plina, a također zabranjuje tranzit oružja za Oružane snage na svom teritoriju.

Susjedna Austrija, tiše, ali ništa manje povoljno, također se uvelike distancirala od sukoba, pozivajući se na svoje članstvo u NATO-u i svoju samoproglašenu ulogu mosta između Istoka i Zapada, nudeći malo pomoći Ukrajini, iako je njezina trgovina s Rusijom dramatično porasla”, kaže se u članku.

Trenutni austrijski kancelar Karl Nehammer nije krivac za tu situaciju, već je njegov stranački kolega iz Austrijske narodne stranke ÖVP, Sebastian Kurz.

Trenutni austrijski kancelar radi na ublažavanju te ovisnosti o Rusiji. Prošlog decembra je izjavio da je Austrija “smanjila ovisnost o ruskom plinu s 80 posto na 20 posto od početka rata Rusije protiv Ukrajine”. Iako je to bila istina u trenutku kada je Nehammer to izjavio, situacija se promijenila. Nakon što je Rusija smanjila isporuku plina u pokušaju iznude ustupaka, isporuka se nastavila i sada ruski plin pokriva 60 posto potrošnje Austrijanaca.

Wolfgang Müller, stručnjak sa Univerziteta u Beču, ističe da Austrija i dalje ovisi o ruskom plinu unatoč političkim obećanjima. Dok je Njemačka uspjela smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu gotovo na nulu, Austrija i dalje finansijski podržava Rusiju. To je korisno za Putina iz više razloga: pruža mu političku polugu i financijsku podršku.

Od početka napada na Ukrajinu, Austrija je uplatila oko 7 milijardi eura na račun Gazproma. Iako se to može činiti malo u usporedbi s prihodima koje je Rusija zaradila od nafte i plina, taj iznos postaje značajan kada se preračuna na broj stanovnika Austrije. Na taj način, svaki stanovnik Austrije je doprinio s 590 eura za rusku vojnu mašineriju, što je znatno više nego što je uloženo u pomoć žrtvama konflikta.

Na popisu su i Grčka, koja se i dalje opire zaoštravanju sankcija na opskrbu ruskom naftom, te Cipar, koji je tek nedavno zbog pritiska zatvorio bankovne račune Rusa.

“Zemlje koje nisu članice EU, poput Turske i Srbije, niti ne pokušavaju sakriti profitabilne “crne” usluge koje pružaju Rusiji”, pišu novine.

Ples bivše ministrice s gostom iz Kremlja

Beč pruža podršku i Ukrajini, dajući jednu milijardu novčane pomoći, pružajući pomoć izbjeglicama iz ratom pogođenih područja i mnoge druge oblike podrške. To dolazi iz vojno neutralne Austrije. Također, nije fer nazivati sadašnjeg kancelara “korisnim idiotom” za Putina, s obzirom da su svi sporazumi potpisani prije njegovog stupanja na dužnost.

Ruski predsjednik je 18. avgusta 2018. stigao na vjenčanje Kneissl, gdje je zaplesao s njom, nakon čega se austrijska ministrica naklonila ruskom čelniku. Zapadni mediji to su shvatili kao znak pokornosti.

Bitna figura u ovom kontekstu je bivša austrijska ministrica vanjskih poslova, Karin Kneissl, također članica ÖVP-a. Na njenom vjenčanju prije pet godina, Putin je bio počasni gost. Nedavno se preselila u Rusiju i namjerava sarađivati sa svojim “dobrim prijateljem” u Kremlju.

Tokom njenog mandata, državni austrijski koncern OMV je djelomično uspostavio sporazum o isporuci plina s Rusijom, uz nešto povoljniju cijenu, ali uz klauzulu “Take-or-Pay”. To znači da Austrija mora platiti za dogovorenih šest milijardi kubičnih metara plina godišnje, čak i ako ga ne koristi.

Ovaj ugovor, potpisan u prisustvu Putina, važi još 17 godina, do 2040. godine.

Analitičar za istočnoeuropske odnose iz Beča priznaje da sadašnji austrijski kancelar čini napore da ispravi situaciju i mijenja svoj jezik kad se radi o Rusiji. Međutim, činjenica ostaje da Austrija i dalje ostaje ovisna o ruskom plinu i da će trebati slijediti upute iz Moskve kako bi ga dobila, prenosi Klix.