Skip to content
Mladi orasi

PRIRODNI LIJEK za štitnjaču, fizičku ravnotežu, obnovu stanica i pomlađivanje

Ova moćna kombinacija uspostavlja fizičku i energetsku ravnotežu, povećava hormonsku aktivnost, odlično djeluje kod svih problema sa štitnjačom, pomaže obnovu stanica i neutralizira djelovanje otr0va.

Mladi zeleni orasi (Juglandis Immature fructus) imaju dosta vitamina C, joda i mnogo drugih vitamina, a njihov sirup s medom se u narodu često daje bolesnicima i slabašnoj, boležljivoj djeci i anemičnim osobama.

  • Mladi orasi pomiješani s medom imaju pozitivan učinak u slučaju slabokrvnosti te pomažu u pročišćavanju jetre, želuca i vena.

Odlični su i kod problema u radu štitnjače, za bolesti grla i respiratornog trakta, posebno kod bronhitisa, povećavaju imunitet, pomažu kod tegoba uzrokovanih klimaksom, pretilosti i kroničnih respiratornih bolesti.

walnuts
Orasi/Foto: utroja0 from Pixabay

Sastojci: 40 mladih zelenih oraha u kori. 1 kg kvalitetnog meda

Priprema: Mlade orahe oprati, osušiti pa ih isjeći na četvrtine i staviti u teglu, a zatim preliti medom. Prilikom rezanja, najbolje je koristiti rukavice jer će vam prsti biti crni. Teglu zatvoriti dobro i pustiti da odstoji mjesec dana na suncu. Promućkajte povremeno. Kada orasi odstoje u tegli, oni puste svoj ljekoviti sok u med, med se razrijedi na taj način i dobije tamnu boju. Orahe izvadite, a ovaj sirup je ono što pijete. Držati na hladnom i tamnom mjestu.

Konzumacija: Uzima se po jedna žličica dnevno, najbolje ujutro na tašte.