Skip to content

Požrtvovanost: Provela TRI SATA U BLATU uz svog konja

Nikol Grejem (Nicole Graham), mlada mama, ljubitelj i vlasnik konja, krenula je u popodnevno jahanje sa ćerkom po plaži blizu Melburna kada se popodnevno uživanje pretvorilo u košmar…

Konji su upali u blato i, dok su njih dvije i ćerkin konj uspjeli da se izvuku, osamnaestogodišnji konj Avalon je ostao zaglavljen. Avalon je sve više tonuo, a žena je tri sata ležala pored njega i držala mu glavu.

Pokušavajući da spase mezimca, Nikol je i sama sve dublje tonula u živi pijesak. Iscrpljena i oblijepljena blatom, žena se borila sa vremenom dok je plima nadolazila, a voda konju ostavljala sve manje prostora za disanje.

Obzirom na njegovu masu od preko 500 kg, u početku su se samo još više zaglibili.

Kada je stigla pomoć – vatrogasci, veterinari, obližnji farmer – morali su da se bore sa satom koji je pokazivao da će uskoro naići plima koja je značila i siguran kraj za Avalona.

Poslije tri sata pokušavanja spasioci su uspjeli da izvuku Avalona i hrabru ženu iz prirodne zamke. Pošto su spaseni, Grejemova je rekla da joj se srce cijepalo dok je gledala konja kako tone sve dublje i bori se da održi glavu iznad površine kako bi došao do vazduha.

„Upali smo u blato i išli smo samo na dole. Blato je bilo svuda i svaki put kada bih pokušala da se pomjerim ono bi me povuklo na dole. Nije nas puštalo“, rekla je Nikol kada se našla na čvrstom tlu.

Pomoć koja je došla na lice mjesta nisu sami mogli da izvuku konja već su morali da angažuju i traktor lokalnog farmera. Pošto je nekoliko trenutaka bilo neizvjesno da li će i traktor uspjeti, iznad plaže je kružio spasilački helikopter kao posljednja nada da se životinja spase.

Veterinari su Avalona morali da uspavaju kako bi prestao da pruža otpor blatu, i tako samo tone, dok ga traktor izvlači.

„Bila je to trka sa plimom, koju smo na svu sreću dobili“, rekao je član spasilačkog tima. Prema njegovim riječima većina konja koja se nađe u ovakvoj situaciji ne uspije da se izvuče, a Avalon svoj život duguje vlasnici koja je rizikovala svoj život da bi ga spasila.