Skip to content

Posljednje novogodišnje obraćanje Merkel: Nikad nam stara godina nije bila tako teška

Angela Merkel rekla je u svom posljednjem novogodišnjem obraćanju naciji na dužnosti njemačke kancelarke da je 2020. godina bila daleko najteža u njenih 15 godina na vlasti, no početak vakcinacije protiv korone dao je nadu za 2021.

U rijetkom pokazivanju emocija, Merkel, koja je upravljala Njemačkom i Evropskom unijom kroz financijsku krizu 2008. godine, grčki dug godinu dana kasnije i migrantsku krizu pet godina kasnije, osudila je protest koji se protivi zatvaranju te je rekla da će se vakcinisati čim vakcina bude u širokoj upotrebi.

– Dopustite da vam za kraj kažem nešto lično: za devet mjeseci biće parlamentarni izbori i ja se neću ponovno kandidovati. Danas je vjerojatno posljednji put da vam se obraćam uoči Nove godine- rekla je Merkel (66).

Dodala je:

– Mislim da ne pretjerujem kad kažem: nikad nam u posljednjih 15 godina stara godina nije bila tako teška i nikad se nismo, uprkos svim brigama i nešto skepticizma, veselili novoj s toliko nade.

Od pohvala do kritika

Pohvala Merkel, školovanoj fizičarki koja se pri upravljanju pandemijom vodila naučnim savjetima, zbog toga što je suzbila prvi val, pretvorila se u kritiku zbog onoga što se percipiralo kao nemogućnost suzbijanja drugog vala.

U najvećoj europskoj ekonomiji u septembru će se održati izbori, a Merkel, čiji bi konzervativci trebali osvojiti najviše mjesta u Parlamentu, najvjerojatnije će predati palicu jednom od tri čovjeka koji se takmiče da preuzmu čelno mjesto u njenoj Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU).

„Mogu samo zamisliti koliko se ogorčeno osjećaju oni koji oplakuju svoje najbliže koje su izgubili zbog korone ili koji se moraju boriti s posljedicama bolesti dok istovremeno neki beznadni pojedinci osporavaju i negiraju virus“, rekla je njemačka kancelarka.

„Teorije zavjere nisu samo lažne i opasne, nego su i cinične i okrutne.“