Skip to content

POKRENUTA ISTRAGA za respiratore koji koštaju 300.000 KM, a plaćeni 10 miliona KM

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerit će kupovinu 100 respiratora koji su stigli iz Kine u BiH prije četiri dana, koje je nabavilo poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina”, čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić iz Srebrenice.

On je za ovaj posao dobio 10,5 miliona KM.

Jelka Milićević, ministrica finansija i predsjedavajuća štaba Federalne uprave civilne zaštite, tvrdi da nije data saglasnost za kupovinu opreme.

Ne stišavaju se reakcije na nabavku 100 respiratora koje je za Vladu FBiH obavila firma ‘FH Srebrena malina’. Saopćenje je izdao i Ekološki slobodarski pokret (ESPo), čije je Predsjedništvo “šokirano najnovijim skandalom u režiji Vlade FBiH u tehničkom mandatu”.

U njihovom saopćenju se kaže:

“Preko firme koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća – FH Srebrena malina – uvezeno je i uvest će se ukupno 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM. Ako je vjerovati šifri koja se nalazi na kutijama koje su stigle iz Kine, radi se o ovim respiratorima.

Jedan respirator na internet stranici košta 3000 dolara sa porezom što znači da je cijena za 100 komada 300.000 dolara, odnosno ukupno 540.000 KM bez prevoza i carine.

respirator

Upitno je ko je i kako dao dozvolu ovoj kompaniji da nabavlja medicinsku opremu. U sve se uključilo i Tužilaštvo KS, ali i Agencija za javne nabavke BiH.

Ministrica finansija u tehničkom mandatu i komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite, Jelka Miličević, naravno ne zna tko je odobrio ovu nabavku. Premijer FBiH u tehničkom mandatu, Fadil Novalić, neće da nam pojasni kako je malinarska firma najbolja za nabavku sofisticiranih medicinskih uređaja.

Izgleda da će SDA (i njihovi sateliti SBB i DF) jesti srebrene maline zlatnim kašikama, HDZ (i njihovi sateliti iz HNS-a) će svoje srebrene maline jesti zlatnim žlicama, dok će ostatak stanovništva biti pogođen ekonomskim posljedicama svjetske pandemije i sve su prilike da će biti gladniji nego što su bili prije pojave koronavirusa.

“Zahtijevamo od tužilaštva hitnu istragu o tome kako i zašto je odabrana baš ova firma i po ovoj cijeni. Tražimo da se javnosti kaže ko je odgovoran za ove sramne postupke, ko je predložio firmu i ko je podržao prijedlog. Želimo da Inzka probude vapaji prevarenih, bolesnih i izgladnjelih radnika i njihovih porodica, a od građana očekujemo da pamte i nikada im ne oproste”, stoji u saopćenju Ekološkog slobodarskog pokreta koje je potpisao predsjednik Damir Nikšić.

Bh-index.info