Skip to content
Keukenkof cvjetni vrt

POGLEDAJTE kako izgleda najljepši cvjetni vrt na svijetu, BEZ POSJETILACA

Keukenhof je jedan od najspektakularnijih vrtova na svijetu koji se nalazi u Južnoj Holandiji i proteže se na čak 79 hektara.

Ovdje se svake godine sadi oko 7 miliona lukovica, pokazujući najbolje holandske proizvođače cvijeća.

Foto credit: Albert Dros (sve slike)

Tradicija izlaganja proljećnog cvijeća počela je 1949. godine, kada je 20 vodećih uzgajivača cvijeća u zemlji odlučilo da iskoristi ovaj teren i prikaže svoje proizvode.

Sada, od sredine marta do sredine maja, posjetioci dolaze iz cijelog svijeta da bi se divili živopisnim cvjetovima u Keukenhofu.

Ali ne i ove godine, vrt je zatvoren po prvi put nakon 71 godine, ali to ne znači da u njemu nema procvjetalog cvijeća.

Zaposleni baštovani pobrinuli su se da sve biljke dobiju potrebnu njegu.

Voljene lale Holandije su zastupljene sa preko 800 sorti, ali tu su i zumbuli i narcisi, među ostalim cvjetovima koji su uređeni prelijepo.

Godišnje učestvuje preko 100 kraljevskih dobavljača, od kojih svaki donosi svoje najbolje lukovice, što čini Keukenhof ne samo zapanjujućom prilikom za fotografisanje, već i mjestom gdje je moguće otkriti holandsku nevjerovatnu industriju cvijeća.

Riječ Keukenhof prevodi se kao “kuhinjska bašta”. Kasnije 1641. godine, ovdje je izgrađen i dvorac, a sredinom 19. vijeka, pejzažne arhitekte su uredile baštu po uzoru na tipičan engleski vrt.

Albert Dros, holandski fotograf imao je priliku da napravi jednu zanimljivu seriju fotografija uslijed aktuelne situacije sa koronavirusom.

Njegove fotografije su objavljenje na sajtu Bored Panda.

“Cilj nam je da kroz ove slike prikažemo ljepotu parka. Šteta što nemožete osjetiti mirise.” rekao je Albert.