Skip to content
paulownia

PAULOVNIJA – DRVO BUDUĆNOSTI: Može narasti i do 6 metara godišnje

Paulovnija ili carsko drvo, potječe iz Azije, brzorastuće je drvo koje podnosi velike temperaturne razlike.

U Japanu je poznata pod imenom „Kiri – princess tree“ i tradicionalno se sadila kada se rađalo žensko dijete. Prilikom udavanja od drveta se izrađivao namještaj za cijelu kuću nove obitelji.

Smatra se najbrže rastućim drvetom na svijetu. U idealnim uvjetima može rasti i do 6 metara godišnje i nakon svega 5-6 godina doseći promjer od 40cm. Izrazito je otporno na bolesti i štetočine i ne previše zahtjevno kod odabira zemlje za rast.

PAULOWNIA
Paulovnija nakon samo 5 mjeseci/Foto: Paulovnija.hr

Stvar je u tome da su se tek sada pojavili hibridi ovog neobičnog stabla koji mogu da uspijevaju u klimatskim uvjetima kakvi postoje kod nas.

Ukrštanjem, paulovnija je adaptirana za naše područje, pa sad nove vrste mogu da izdrže zimske temperature niže i od dvadeset stepeni Celzijusa ispod nule, a ljeti – preko 45 u plusu!

Nakon sječe, novo stablo izrasta iz panja. I tako sedam puta, što u velikoj mjeri čini vrlo isplativom investiranje u sadnicu.

Rasti će u svakoj zemlji koja ima raspon kiselosti od 5 do 8 ph. Važno je da je zemlja propusna, odnosno da se na njoj ne nakuplja voda.

paulownia
Sadnice Paulovnije

Dakle vlažna i močvarna zemljišta koja povremeno poplavljuju nisu dobar izbor. Zato će bolje rasti u restresitijem tlu nego u jako glinastom.

NEKTAR: Paulovnija je izrazito medonosna. Njezin med je cijenjen, a neki mu pripisuju čak i iscjeljiteljska svojstva.

paulownia
Paulovnija-Tomentosa/Foto: Kiannaa Avelin/Pixabay

Zasadi paulovnije odlični su i za pčelare jer su njeni cvjetovi puni nektara. Paulovnija još može da se koristi za ishranu stoke. U tom slučaju sadi se gušće, a lisna masa kosi se svakih 20 dana. Ta stočna hrana hranljivija je od lucerke. Ako se opalo lišće prekrije zemljom, dobije se kvalitetan humus za đubrenje.

KISEONIK ZA 60 LJUDI

Ima izrazito veliku sposobnost adsorpcije ugljičnog dioksida (CO2), čak 10 puta više od drugih vrsta drveta te isto tako i otpušta 10 puta više kisika (O2). Ta karakteristika daje mogućnost dodatnog prihoda prodajom CO2 certifikata, koje tvrtke “zagađivači” zbog ispuštanje CO2 u okoliš moraju kupovati.

Paulovnija je korisna i kao čuvar životne sredine jer nije zagađivač prilikom sagorjevanja. Tona kineskog drveta “daje” svega pola kilograma pepela. Uz to, zbog velike mase i količine listova koji su široki i do 75 centimetara, paulovnija proizvodi veliku količinu kiseonika. Jedno stablo proizvede kiseonika koliko potroši 60 ljudi.

paulovnija
Paulovnija/Foto: Ioannis Ioannidis/Pixabay

Ovo carsko drvo rasprostranjeno je i u Japanu, a kod nas je stiglo tek prije nekoliko godina preko rasadnika koji se specijalizovao za proizvodnju i distribuciju ove sadnice, kao što su Paulovnija.hr i Paulovnija.rs.ba , te za strano tržište PaulowniaUSA, PaulowniaDE,te mnogih drugih dobavljača dostupnih u svim državama koji u svojoj prodaji imaju više vrsta ovog drveta, od ukrasnog do kontejnerskog.

Većina nas ima neki komad zemlje koji stoji zapušten i neiskorišten, zaista je šteta da to tako i ostane kada postoji relana mogućnost da se na tu zemlju zasadi paulovnija. Paulovnija je biljka idealna za vikend vrtlare jer ne zahtijeva puno brige i pažnje.