Skip to content

Parlament Gruzije podržao je u prvom čitanju paket zakona o zabrani LGΒΤ pοkreta

  • Parlament Gruzije podržao je u prvom čitanju paket zakona o zabrani LGΒΤ pokreta, prenosi The Straits Times.

TBILISI – Gruzijski parlament u četvrtak je dao početno odobrenje nizu zakona koji sadrže oštra ograničenja LGΒΤprava, uključujući zabranu “prοpagande” istοspolnih veza i operacija promjene spola.

Paket, koji je predložila vladajuća stranka Gruzijski san i koji bi mogao zabraniti Pride i javno isticanje LGΒΤ zastave duginih boja, odobrila je većina zastupnika.

  • Mora proći još dva čitanja prije nego što postane zakon.

Ovi prijedlozi zakona planiraju se konačno usvojiti na jesenskom zasjedanju Sabora, neposredno uoči općih izbora zakazanih za 26. listopada.

“Propaganda istοspolnih veza i incesta” u umjetničkim djelima, LGΒΤ marševi, registracija “bilo kakve veze alternativne braku” između muškarca i žene, zabrana odgajanja djece istοspolnim parovima, operacije promjene spola i rodna identifikacija osim bioloških bit će zabranjeni.”

Također se predlaže uspostavljanje novog državnog praznika u Gruziji – “Dan obiteljske svetosti” 17. maja, kada se u svijetu obilježava Dan borbe protiv homofobije i transfobije.

Ako bude odobrena, “LGΒΤ propaganda” u obrazovnom sustavu bit će zabranjena, a televizijskim kućama zabranjeno je prikazivanje intimnih scena koje uključuju istοspolne veze.

TBILISI – GRUZIJA / FOTO: getbybus.com

Istovremeno, Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) usvojila je rezoluciju kojom se osuđuju postupci gruzijskih vlasti, posebice donošenje zakona o “stranim agentima” i nasilno rastjerivanje prosvjednika.

Gruzijska vlada rekla je da je zakon o stranim agentima bio neophodan kako bi se borilo protiv “pseudo-liberalnih” vrijednosti koje su nametnuli stranci i za promicanje gruzijskog suvereniteta.

Ranije je šef europske diplomacije Josep Borrell zaprijetio gruzijskim vlastima da će “zatvoriti vrata” Evropskoj uniji ako se politički kurs zadrži.