Skip to content
Plava pčela

OTKRIVENA davno izgubljena PLAVA PČELA, znanstvenici nisu bili sigurni da još uvijek postoji

  • Pčela Calamintha, porijeklom iz Floride, za koju se dugo mislilo da je izgubljena, viđena je ponovo!

Ovu plavu Calamintha pčelu koja ima naviku zabacivati glavom prema naprijed i natrag tijekom oprašivanja otkrili su istraživači u grebenu jezera Wales na središnjoj Floridi. Ovaj rijetki primjerak nije samo čudo za pogledati, već ima i toliko neistražen istraživački potencijal.

plave pcele
(Courtesy: Dr. Chase Kimmel)

Davno izgubljena plava pčela na Floridi bila je toliko rijetka da znanstvenici nisu bili sigurni da još uvijek postoji. Posljednjih desetljeća nije zabilježen nijedan zabilježeni primjerak, a biljka o kojoj pčela ovisi za opstanak, Calamintha Ashei, također je ugrožena na Floridi.

9. marta, dr. Chase Kimmel, postdoktorski suradnik na Sveučilištu na Floridi i volonter, započeo je potragu na pčele. Dok su postavljali kutije, ugledali su nepogrešiv pokret pčele koja je klimala glavom.

Dr Chase Kimmel
(Courtesy: Dr. Chase Kimmel)

Tijekom posjeta cvijeću, plava pčela kalaminta zabacuje glavom naprijed i natrag kako bi pokupila što više peludi sa svojim neobičnim dlačicama na glavi. Daniels i Kimmel također žele utvrditi posjećuje li drugo cvijeće, osim Asheve kalaminte, proučavanjem polena prikupljenog od pčela i pomoću vizualnih ispitivanja.

(Courtesy: Dr. Chase Kimmel)

Plava kalaminta je samotna pčela koja stvara pojedinačna gnijezda umjesto košnica poput pčela. Iako nisu pronađena gnijezda, vrsta je dio roda Osmia, koji uglavnom koristi šuplje stabljike ili rupe u stablima kao gnijezda.

plava pcela

Nakon što je uhvatio i pregledao uzorak, doista je TO bila ultra rijetka pčela Calamintha. Do sada je ova plava pčela zabilježena na samo četiri lokacije, ukupno svega 16 kvadratnih kilometara unutar grebena jezera na središnjoj Floridi. Što je više pčela veća je mogućnost da vrsta dugoročno preživi.

Calamintha
Kao i pčela, Ashev calamint nalazi se samo u dijelovima Floride i Georgije.(Courtesy: Dr. Chase Kimmel)

Budući da je tako rijetko stvorenje, ne zna se mnogo o ovoj plavoj pčeli, kao ni o okruženju u kojem preferira, zbog čega je potrebno mnogo istraživanja. To je lakše reći nego učiniti jer je tako rijetkog insekta teško pronaći, a kamoli proučiti.

plava pcela
(Courtesy: Dr. Chase Kimmel)

Mnogi vjeruju da tako nešto rijetko treba zaštititi, ali neobično je da nema Plave pčele Calamintha na popisu zaštite. Mnogi je žele uključiti na popis ugroženih vrsta, ali zbog nedostatka informacija i znanja o njoj, trenutno nema kriterija.

anonews.com