Skip to content

OPŠTA POMAMA napravila internet fenomen: Ne, ne postavljajte ove riječi na Fejsbuk

Svake godine, makar jedanput, na Fejsbuku se pojavi cirkularna poruka koja od vas traži da uradite nešto što vaš nalog ostavlja samo vama, te i zbog čega ste prvi među jednakima sa objavama koje kačite na ovu društvenu mrežu.

♦ Međutim, osim samog šerovanja posta i eventualno nekoliko komentara i par lajkova, sa ovim ništa ne postižete.

U proteklih nedjelju dana mala je vjerovatnoća da u svom fidu na Fejsbuku niste vidjeli makar jedan status u kojima netko od vaših prijatelja sugeriše kako je tužno da njegove objave ne može da vidi više od dvadesetak ljudi, te je zbog toga tužan, kao na primjer ovaj ispod:

Oni malo stariji sjećaju se cirkularnih pisama u kojima se od nas tražilo da na deset adresa proslijedimo isto, jer kad to učinimo, navodno nas čeka zdravlje i blagostanje. Ako pak ne učinimo, čeka nas pošast, bolest itd. Dakle, ovakav način zabave i zaluđivanja nije od juče, samo se umjesto hartije i koverte, sad koriste društvene mreže, sreća je u lajkovima, a nesreća „u samo šačici prijatelja koji mogu da vide naše objave“.

Na sreću poslije uvodnog opisa u kojem vam je objašnjeno zašto imate manje lajkova na objavama, stiže i lijek za više lajkova i komentara.

Iako nije navedeno sa kojim prstom morate da držite objavu dok lajkovi ne dođu, verujemo da se radi o palcu. Takođe, ako vas buni ovo „svoju stranicu“, ne brinite, radi se o vašem profilu. Naime, u moru prevođenja, prebacivanja na jekavicu i ekavicu, uz loš prevod pomoću Gugl prevodioca, ova objava na momente nema smisla, iako to onima koji je postalvjaju, ne predstavlja neki problem.

No, da se vratimo na samu poentu poruke.

U daljem toku korisnik koji je postavio ovo na svoj profil, kao i mnoge stranice na Fejsbuku, za vas ima jednu molbu, a to je da pored lajka, ispod njegove objave ostavite i komentar.

Prava istina o ovakvim cikličnim porukama je sljedeća – lažne su i služe za zabavu onih sa odsustvom humora.

Kao kada se od vas traži da ostavite komentar ispod slike neke bake sa jabukama, bake sa tortom koja slavi stoti rođendan, djevojke koja čuva ovce i slično. U svim varijantama, u opisu fotografija stoji „ovo nitko ne cijeni“ ili „pokažite sa komentarom da vam je stalo“, “lajk za babu i ajde da joj čestitamo” itd itd.

Dakle, Fejsbuk nit vam krije objave, nit se plaća, nit može da vam uzme tajni recept za džem od šljive i kasjije. Jednostavno, princip algoritma je takav da objave koje imaju najviše interakcije imaju prednost nad onim koje su slabije praćene.

Ako ne želite da gledate te stare objave ili jednostavno želite da vidite šta vaši prijatelji pišu, samo u gornjem desnom uglu štiklirajte opciju najnovije.

U suprotnom, ako nastavite da dijelite status koji smo prenijeli gore, može vam se desiti da zaista imate samo 23 prijatelja. Ali ne zbog algoritma, već zbog podsmijeha prijatelja koje imate na listi, a koji će vas gotovo sigurno otpratiti ili jednostavno, sakriti vaše objave iz fida.

Izvor: Blic

Sidebar